Hlavní obsah

Útočník hodil zápalnou láhev do domu romské rodiny v Ostravě

Novinky, Petr Nový
Ostrava
Aktualizováno

Neznámý útočník hodil zápalnou láhev do domu romské rodiny v osadě Bedřiška v Ostravě. Rodině se podařilo oheň uhasit, nikdo nebyl zraněn. Útok se stal v noci na neděli.

Článek

Hořící láhev vlétla do domu v neděli ve 3:50 ráno. Vletěla do místnosti, kde spala čtrnáctiletá dívka, která si jí všimla a láhev uhasila.

Láhev proletěla oknem do pokoje, ve kterém spala 14letá Sabina Podraná. Dívka stačila duchapřítomně láhev uhasit a vzbudit matku Ludmilu s otcem Dušanem.

Podle Ludmily Podrané láhev dopadla na stůl a pak spadla na koberec, který začal hořet. „Spala jsem, vzbudila mě dcera. Říkala, že někdo rozbil okno a hodil do pokoje zápalnou láhev,“ řekla Ludmila Podraná s tím, že si okamžitě vzpomněla na případ Natálky ve Vítkově.

Útok vyšetřuje speciální tým

„Kdyby nám dcera nezachránila život, tak tady nejsme,“ dodala se slzami v očích. „Bojíme se,“ připojil se ke své ženě Dušan Podraný. „Budeme hlídkovat, aby se to nestalo znovu,“ dodal

„V současné době prověřujeme možný zločin obecného ohrožení, jenž mohl být spáchán útokem zápalnou lahví,“ řekla Novinkám mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Útok vyšetřuje speciální tým.

Podle Tomáše Landsfelda, ředitele městského ředitelství policie Ostrava nemá čin nic společného s předchozími útoky z řad extrémistických skupin. Nic tomu alespoň nenasvědčuje. Bedřiška je sociálně vyloučená lokalita a tamní obyvatelé mají spory se starousedlíky.

Premiér Jan Fischer označil útok za otřesný a šílený, přičemž se vyslovil pro jeho co nejrychlejší vyšetření. Znepokojení nad útokem vyjádřil i ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb.

"Na základě zkušenosti z Vítkova nelze vyloučit etnicky zabarvený útok. Samotný fakt, že někdo vhazuje zápalné láhve do domů, kde spí lidé, je naprosto  odporný a odsouzeníhodný," uvedl Kocáb.

Romové zvažují zakládání domobrany

Pachatel dosud není znám, stejně jako chemikálie, která byla v láhvi. Ta sice hořela, ale při dopadu se nerozbila, a tudíž se v místnosti se nevzňala.

Podle Radovana Vojty, vedoucího ÚO služby kriminální policie a vyšetřování, se terčem útoku stala rodina, o které lze hovořit jako o bezproblémové.

Není pravděpodobné, že by útok byl fingovaný. "K této variantě se nepřikláníme," řekl.

Osadu Bedřiška ovládl strach. Místní Romové se obávají dalších útoků a začali uvažovat o zakládaní domobrany. Policisté je od toho odrazují a nabádají je, aby nekomplikovali v už tak problematické osadě situaci.

Podobný útok ve Vítkově

Před rokem v dubnu vhodili žháři tři zápalné láhve do domku romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Při požáru byli zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy dvouletá dívka Natálka. Popálena byla na 80 procentech těla a dodnes se léčí.

Hlavní líčení v tomto případu začne v Ostravě letos v květnu. Čtveřici obžalovaných extremistů hrozí i výjimečné tresty, nebo doživotí.

O problémech v osadě Bedřiška hovořila v srpnu 2006 tehdejší starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky a pozdější senátorka Liana Janáčková.

Na jednání bytového odboru hájila sestěhovávání Romů do Bedřišky. Podle nahrávky při tom pronesla: "Vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou, klidně s vysokým plotem, elektrikou, mně je to jedno." Místním starousedlíkům pak řekla: "Chápu, že je to vůči vám nespravedlivé, ale já už ty Cikány opravdu nemám kam dávat, já bych prostě musela jenom mít ten dynamit a odstřelit je...“ Senát Janáčkovou odmítl vydat k trestnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám