Hlavní obsah

Ministryně spravedlnosti přerušila trest romskému expolicistovi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila výkon trestu romskému expolicistovi Martinu Barkócimu z Ostrova nad Ohří. Ten si odpykává tříletý trest za krytí násilného činu svých kamarádů. Zároveň rozhodla podat stížnost pro porušení zákona proti pravomocnému rozsudku Vrchního soudu v Praze.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Účastníci případu v soudní síni. Zleva Barkóci, Pačan, Horváth

Článek

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitky Zinke rozhodla šéfka rezortu po přezkoumání spisu. „Ve stížnosti jsem navrhla zrušení rozhodnutí Vrchního soudu v Praze i předcházejímu rozsudku krajského soudu v té části, která se týká pana Barkóciho. Zároveň jsem rozhodla o přerušení výkonu trestu odnětí svobody pana Barkóciho,“ sdělila Daniela Kovářová. V čem konkrétně měl být zákon porušen, ale neuvedla.

Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat.
Barkóci v odposlechu

Na Kovářovou se obrátil senátor Jan Horník, který usiluje o znovuotevření případu a podle kterého v této kauze soudy zklamaly a Barkóci byl odsouzen nespravedlivě.

Kauza, na jejímž konci je nástup Barkóciho do vězení, začala v prosinci 2007, kdy dva Romové Julius Horváth a Milan Pačan napadli muže a bili ho násadou od lopaty do obličeje a hrudníku.

Barkóci, jenž přijel na místo jako policista, údajně muži řekl: „Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat.“ Ovlivnit se ho prý pokusil i při výslechu. Z odposlechů zveřejněných u soudu je jasné, že Barkóci pomohl z bryndy právě Horváthovi s Pačanem.

„Službu měl Martin Barkóci. Je to v pohodě. Už je to zařízený,“ říká Horváth do telefonu svému známému poté, co mu popsal, jak muže dobili. Z další nahrávky pak zaznívá hlas policisty Barkóciho.

 Nazýval kolegy policisty idioty

„Ty vole, mám z vás šoky. Přijeďte ke mně hned s Milanem,“ kontaktuje Barkóci Horvátha hned druhý den po incidentu. Další den telefonuje Pačan Horváthovi a sděluje mu, že poškozený muž je nepráskl.

„Byl za mnou Barkóci, že je to dobrý, že nic neřekl. Prej jen řekl, že ho zbili nějací neznámí Romové,“ říká mu dobrou zprávu. Z odposlechů také zaznělo, jak Barkóci nazývá své kolegy policisty idioty. Řeč na to přišla, když Barkócimu jeden z jeho romských kamarádů volal na mobil a stěžoval si, že dostal pokutu.

Plzeňský krajský soud původně vyměřil Barkócimu čtyři roky. Po odvolání mu Vrchní soud v Praze snížil trest o rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám