Hlavní obsah

Stát bude muset kvůli měkčímu zákonu pustit stovky zlodějů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recidivista z Ostravy, který byl už jednadvacetkrát odsouzen vesměs za krádeže v obchodech, půjde po Novém roce z vězení domů. Nikdy totiž neukradl nic za víc než pět tisíc korun a podle nového trestního zákona, který začne platit 1. ledna 2010, bude jeho jednání pouze přestupkem. Stejné štěstí může potkat stovky dalších zlodějíčků.

Článek

„Vždycky vyšel z kriminálu, opil se, ukradl svých deset čokolád a zase se vrátil do vězení,“ popisuje soudce Okresního soudu v Ostravě Igor Krajdl případ muže, kterého prý bude muset v lednu osvobodit.

Naposledy nevyléčitelného zloděje odsoudil k 21měsíčnímu vězení, které však krajský soud zkrátil na sedm měsíců. Recidivista byl mezitím propuštěn z výkonu jiného trestu a obratem dostal rok „natvrdo“ na druhém konci republiky. Ostravských sedm měsíců má nastoupit koncem příštího roku, ale nejspíš už nenastoupí.

„Ten půjde 1. ledna z kriminálu a už ho tam nikdy nedostaneme. Nikdy neukradl nic za víc než čtyři stovky,“ říká soudce Krajdl.

Vězení až od pěti tisíc nebo vloupání

„Takový případ může nastat. Není to nesmysl,“ potvrzuje předseda trestního kolegia Nejvyššího soudu Stanislav Rizman, který soudce v novém trestním zákoníku proškoluje. Podle nového znění totiž musí zloděj, má-li být trestně stíhán za opakované drobné krádeže, v posledních třech letech alespoň jednou způsobit škodu nikoli nepatrnou (tedy víc než pět tisíc korun) nebo krádež spáchat například vloupáním.

Pak by mohl i za drobnou krádež v řádu stokorun dostat jako recidivista nepodmíněný trest od šesti měsíců do tří let. Pokud ale pětitisícovou hranici nikdy nepřesáhne, bude se stále dopouštět jen přestupku. „Až to zlodějíčci zjistí, odnesou si pod kabáty a bundami celé supermarkety,“ prorokuje Krajdl.

V současné době přitom platí, že odsouzený může být i recidivista, který ukradl věci za méně než pět tisíc korun, ale byl v posledních třech letech za nějakou krádež odsouzen. „Situace se skutečně změnila a samotná, abych tak řekl, přestupková recidiva, tedy krádež prostá, nepřesahující pět tisíc korun, která nebyla spáchána vloupáním nebo jako kapesní krádež a podobně, nebude zakládat ani při opakovaném spáchání možnost odsoudit někoho za krádež,“ podotýká Rizman.

Souhlasí i s tím, že recidivisté odsouzení v minulosti za opakované drobné krádeže, budou skutečně po Novém roce volní. „Protože takové jednání nebude trestným činem, měl by být pachatel propuštěn,“ dodává soudce.

Starosta chce novelu, ministerstvo ne

Nová úprava trestného činu krádeže v trestním zákoně rozčílila starostu severočeské Telnice Jaroslava Doubravu, který poslal přímo předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi (ČSSD) žádost, aby byl trestní zákon novelizován, ještě než vstoupí v lednu v platnost.

„Žádost jsem předal sněmovním legislativcům, nejsem právník a chci nejdřív vědět, zda je ta výhrada opodstatněná. Pak se rozhodnu, co dál,“ řekl Právu Vlček.

Ministerstvo spravedlnosti podle mluvčí Jitky Zinke zastává názor, že na posuzování recidivy u krádeže se v novém zákoníku kromě „kosmetické změny“ trestních sazeb nic nemění.

Podle Zinke je hlavně na soudcích, aby rozhodli, zda pachatel krádeže způsobil škodu „nikoli nepatrnou“.

Podle soudce Krajdla je však hranice nikoli nepatrné škody jasně dána částkou pět tisíc korun. „Policie může třeba nechat zloděje krást tak dlouho, až škoda přesáhne pět tisíc korun. To bude stát spoustu peněz, protože pro něj budou do hypermarketů opakovaně jezdit,“ míní soudce s tím, že i na takový postup policie není těžké vyzrát.

„Hranice pro pokračování trestného činu je šest týdnů. Zloději stačí jednou za šest týdnů spáchat krádež těsně pod pět tisíc a pak si zase příslušnou dobu počkat,“ podotýká Krajdl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám