Hlavní obsah

Muž, který odpálil granát v pražské restauraci, byl kdysi odsouzen k trestu smrti

– Praha • Aktualizováno

Muž, kterého policie obvinila z odpálení granátu v restauraci U Českého lva v Praze na Florenci, byl v 70. letech za vraždu spoluvězně odsouzen k trestu smrti. Na vykonání rozsudku čekal čtyři roky, než mu byl za tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka trest zmírněn. Informaci přinesla televize Nova. Podle ní jde o nejdéle trestaného muže v Česku. Za mřížemi měl strávit dohromady 32 let. Ve vazbě je i v současnosti.

Foto: ČTK

Pražskou restaurací U Českého lva v Sokolovské ulici na Florenci otřásl výbuch, který si vyžádal čtyři zraněné.

Článek

Muž na konci 70. let během výkonu trestu v pražské věznici na Pankráci podle svých slov donutil spoluvězně, aby se oběsil. Tehdy byl odsouzen k trestu smrti. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana strávil tento muž za mřížemi několik desítek let, a to především za násilnou trestnou činnost včetně vraždy.

Výbuch granátu 9. července zranil čtyři lidi včetně údajného pachatele. V případě prokázání viny hrozí muži za obecné ohrožení tři až osm let vězení. Čelí také obvinění z nedovoleného ozbrojování.

Z výslechu muže údajně vyplynulo, že přinesl kufřík s výbušninou do restaurace sám a sám také výbušninu odpálil. K činu se prý doznal, důvody jeho chování ale policisté zatím nechtějí zveřejnit.

V době exploze bylo v restauraci asi 30 lidí. Nejvážněji byl zraněn právě majitel granátu, a to na levé noze. Kromě něj převezli zdravotníci do nemocnice další tři lidi. Jeden byl po ošetření ihned propuštěn, zbylí dva zůstali v nemocnici přes víkend na pozorování. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám