Hlavní obsah

Německá policie zabavila účastníkům závodu Diamond Race auta

Aktualizováno

Německá policie ve čtvrtek odpoledne za hraničním přechodem Rozvadov zastavila zhruba 30 luxusních sportovních automobilů, které se účastnily závodu Diamond Race, jenž odstartoval po poledni v Praze. Policie účastníkům vozidla zabavila, mluvčí hornobavorské policie Thomas Plößl řekl, že je dostanou zpět, až bude závod ukončen.

Foto: Veronika Šimková , ČTK

V Praze byl 3. září odstartován čtyřdenní automobilový závod majitelů luxusních aut Diamond Race.

Článek

Hornobavorská policie předpokládá, že zbývající automobily se pokusí dostat k Norimberku a pak zamíří na jih. Německá policie hlídkuje na dálnicích, aby nelegální závod zastavila, uvedl mluvčí.

Zhruba pětatřicet nadupaných vozů vyjelo po poledni z Prahy na první etapu závodu Diamond race, jímž místní milovníci drahých aut napodobují světový milionářský podnik Gumball 3000.

Policie jejich pohyb odpoledne zaznamenala na dálnici D5 ve směru do Plzně, část vozů už se přesunula dále na česko-německý hraniční přechod Rozvadov, kde je kvůli kontrole zastavila německá policie.

Foto: Petr Horník, Právo

V Praze dnes odstartoval druhý ročník neoficiálního závodu luxusních vozů Diamond Race, který je českou obdobou milionářského závodu Gumball 3000.

Česká dopravní policie byla po celý den v pohotovosti, narozdíl od loňského prvního ročníku měla tentokrát k dispozici i rychlé vozy Volkswagen Passat, které střeží provoz na dálnicích.

Podle mluvčí západočeské policie Martiny Kohoutové asi 14 vozů udělalo zastávku v Plzni, druhá část pokračovala směrem na Rozvadov. Policisté v té době nezaznamenali porušení zákona.

Organizátoři trasu utajili

Organizátoři, kteří závod striktně označují jako "setkání“ odmítli trasu sdělit novinářům i policii.

"Informace o trase nemáme, pořadatelé nám je odmítli sdělit,“ řekl Právu těsně před startem ředitel dopravní policie Leoš Tržil. "Všude deklarují, že nejde o tajný závod, ale setkání vozidel na různých místech,“ podotkl Tržil.

Policie nasadila do akce všechny passaty. "Každé krajské ředitelství přijímá vlastní opatření, nikdo tuto akci nepodcenil,“ zdůraznil ředitel dopravky.

Hlavní organizátor Milan Markovič telefony nezvedal. "Je otázka policie a inteligence daných řidičů, jak se na silnici budou chovat,“ uvedl jeden z organizátorů Pavel Dolejška s tím, že smyslem závodu není přesunout se co nejrychleji z jednoho místa na druhé.

Vítěz závodu ale dostane diamant, jezdci tedy na rychlosti zaiteresováni jsou..

Jeli jsme i 300 km/h, chlubili se závodníci po loňském ročníku

Organizátoři sice v pravidlech uvádějí, že účastník je povinen během celé cesty dodržovat "pravidla stanovená obecně závaznými předpisy státu, kde se setkání uskutečňuje“, realita je ale zpravidla jiná. Loni účastníci utržili několik pokut za rychlou jízdu, jedna posádka havarovala a jedna byla dokonce na Slovensku zatčena a skončila ve vazbě. Někteří závodníci se po jízdě chlubili, že na českých silnicích "trhli“ i třísetkilometrovou rychlost.

Foto: Petr Horník, Právo

V Praze dnes odstartoval druhý ročník neoficiálního závodu luxusních vozů Diamond Race, který je českou obdobou milionářského závodu Gumball 3000.

Že s velkou disciplínou účastníků závodu organizátoři nepočítají, dosvědčuje i fakt, že si na stránkách závodu vyměňují podrobné informace o rozmístění policejních kamer v hlavním městě nebo všechny registrační značky policejních passatů. Vítěze závodu čeká diamant o velikosti dvou karátů. V dalších kategoriích by měly být rozdány ještě dva další diamanty.

Dětský domov dar nepřijal, přestože peníze potřebuje

Podobně jako loni chtěli organizátoři i letos mediálně podpořit svůj podnik sponzorským darem pro dětský domov. Plzeňské zařízení Domino však nabízených 200 tisíc odmítlo.

"Loni jsme od nich dostali třicet tisíc a za ně nakoupili výukové programy, byli jsme ale za to velmi kritizováni. Nyní jsem se tedy zeptala zřizovatele, jímž je krajský úřad, na stanovisko a bylo mi řečeno, že přijetí daru nedoporučují,“ řekla Právu ředitelka domova Domino Naďa Erbová. „Názor zřizovatele jsme samozřejmě akceptovali. Odpovídám za pověst domova, nechci, aby děti byly vláčeny někde v médiích a nám se vyčítalo, že jim dáváme špatné vzory, dodala.“

Krajský úřad své stanovisko odůvodňuje právě vlnou nevole, která se zvedla po loňském přijetí daru. "Jde o nelegální akci a její organizátoři se jí tímto způsobem jen snaží posvětit,“ podotkla mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Ředitelka Erbová nepopírá, že by dvě stě tisícový příspěvek uvítala. "Máme zastaralý vozový park, potřebovali bychom nové auto, abych mohla vozit děti od nás do školy. A to nemluvím třeba o nutnosti vyměnit stará okna,“ dodala Erbová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám