Hlavní obsah

Mladý muž odevzdal ostravské policii unikátní historické zbraně

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova poklady se před pár dny objevily v rukou ostravských policistů díky takzvané zbraňové amnestii. Jednou ze sběratelských „perel“ je lovecká brokovnice zvaná Lankasterka s damaškovou hlavní, druhou pak samonabíjecí pistole Walther. Obě zbraně odevzdal devětadvacetiletý muž z Ostravy.

Článek

Brokovnice dvojka je výrobek dílny K. Mayer Brno, její ráže je 12/12x65. „Zajímavostí brokovnice je její takzvaná drátěnková damašková hlaveň, proto se dá předpokládat vysoká sběratelská hodnota,“ vysvětlila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Právě damašková hlaveň je na odevzdané zbrani takřka nejcennější. „Dříve se hlavně lovecké zbraně vyráběly z materiálu získaného spojením kovářského železa a oceli. Pásy železa a oceli se různým způsobem střídavě složily, zapletly, výsledný pás se navinul na trn a svařil. Získaná struktura se lehce kovala tak dlouho, dokud se všechny pásky nespojily do pevného celku. Z hotové hlavně se potom vrtáním odstranil trn. Damaškové hlavně vymizely po rozšíření hlavní z kvalitnější oceli, které byly podstatně odolnější,“ tlumočila od odborníků na zbraně pojem damašková hlaveň.

Druhým poměrně výjimečným kouskem, který už je nyní uschován na policejním oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál v Ostravě, je samonabíjecí pistole Walther, výrobce Maser, vzor P-38.

„Výskyt této zbraně již tak raritní není, pochází z výzbroje používané vojáky i v druhé světové válce,“ poukázala Holčáková s tím, že do poloviny července přinesli lidé jen v Ostravě v rámci zbraňové amnestie 85 zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám