Hlavní obsah

Zbrojní amnestii komplikuje chaos na inspektorátech

Právo, Petr Blahuš
Praha

Přestože v rámci zbrojní amnestie, vyhlášené policií i jako cesta k zlegalizování načerno držených zbraní, už skončilo v policejních sejfech 5100 zbraní, je možné, že zcela nesplní svůj účel. Chaos, který vznikl na řadě zbrojních inspektorátů, totiž způsobil, že mnozí vlastníci načerno držených zbraní si je prý raději dál ponechají.

Článek

Právu to nezávisle na sobě potvrdilo několik z nich. „Odevzdal jsem jim předválečnou rakouskou pistoli už v únoru a hned jsem jasně řekl, že si ji chci nechat napsat na sebe. Teď je červenec a dosud jí nemám zpátky,“ postěžoval si Právu podnikatel z Teplicka. Jméno uvést nechtěl. „Nechci, aby se mi policajti za tahle slova mstili. Taky bych mohl pistoli po dědovi dostat zpátky v příští dekádě,“ povzdechl si.

Podle něj policie porušuje zákon, protože má podle správního řádu na provedení expertiz a vrácení zbraně lhůtu 30 dnů. „Pokud to za tu dobu nestihnou, je to jejich problém, ne můj,“ tvrdí rozhořčený muž. Podle něj by bylo férové, kdyby na nebezpečí mnohaměsíčního zpoždění vrácení zbraně úřady dopředu lidi důrazně informovaly.

Na jeho stranu se staví i renomovaný právník Jaroslav Ortman. „Policii asi nedochází, že zákony tohoto státu platí i pro ni. Tak jako existuje právo na spravedlivý proces, má občan právo i na spravedlivý úřední postup. To, že policie nestíhá, že jí třeba něco nefunguje, to ho nemusí zajímat,“ potvrdil Právu Ortman.

Policie nestíhá

Všechno prý zavinili úředníci policie, respektivě nedostatečná kapacita policejních laboratoří, kam se zbraně posílají ke zkoumání, zda s nimi nebyl spáchán trestný čin. Kvůli tomu se mnoha lidem, kteří často historicky vzácné kousky poctivě odevzdali, tyto ani po téměř půl roce nevrátily. A kdy se tak stane, nikdo neví.

Takové problémy má i státní zaměstnanec z okresu Litoměřic. Ačkoliv je sám už řadu let držitelem zbrojního průkazu, a tedy netrestaným občanem, dosud neví, kdy se s pistolí, kterou našel ve věcech po zemřelém příbuzném a o kterou projevil zájem hned při jejím odevzdání, opět setká.

„Kdybych věděl, jaké budou kolem toho průtahy, nikdy bych ji neodevzdával,“ tvrdí rezolutně Právu muž, který také čeká na vrácení historicky cenného kousku už od zimy. Podle něj by přitom stačilo vyhlásit amnestii na dobu neurčitou, aby se tak zmenšil tlak na laboratoře, nebo si po dobu amnestie zajistit větší počet specialistů. „Takhle je otázkou, na kterou neznají odpověď ani sami policisté, kdy mi jí budou moci vrátit. A v jakém stavu,“ dodává znechuceně muž.

Špatná práce lidi odrazuje

Mluvčí policejního prezídia Dagmar Bednarčíková Právu potvrdila, že délka doby, po které se zbraň vrací svým majitelům, je závislá na provedení expertiz. Na dotaz, zda ale policie není i v tomto případě vázáná lhůtami danými správními řádem, nechtěla Bednarčíková nejdříve odpovědět, pak ale uvedla, že tato lhůta není nijak stanovena.

Zbrojní amnestie proběhly již v roce 1996 a 2003. Tu letošní vyhlásila policie 1. února, skončit má posledního července. Policisté se po tuto dobu nikoho, kdo odevzdá nelegálně drženou střelnou zbraň nebo její součást, nebudou ptát na to, jak k ní přišel. Samozřejmě s výjimkou, když se po provedení expertiz zjistí, že s ní byl spáchán trestný čin.

Většinu odevzdaných zbraní tvoří pistole a revolvery. Pravděpodobně největší odevzdanou zbraní, byť už nefunkční, byl německý minomet ráže 120 mm a dvoutunový ruský kanón, oba z období 2. světové války. „Muž z obce na Písecku využil možnosti držení obou zbraně zlegalizovat. Žádná z nich již není funkční, majiteli dělají radost jako sběratelské kousky," řekla ČTK mluvčí písecké policie Kamila Ingrišová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám