Hlavní obsah

Vyděrač se inspiroval seriálem Kobra 11

Kuriózní případ vydírání vyřešili pražští kriminalisté. Po několika dnech pátrání dopadli vyděrače, který pod pohrůžkou vraždy požadoval po zástupcích jedné z českých zdravotních pojišťoven výkupné 20 miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve své snaze o rychlé zbohatnutí se inspiroval německým seriálem z policejního prostředí Kobra 11. Bohužel pro něj se ukázalo, že seriálová realita má od skutečné dost daleko.

Události odstartoval dopis, který přišel na centrálu pojišťovny.

"Pisatel si v něm rozhodně nebral servítky. K výhrůžkám připojil také požadavek na finanční částku ve výši 20 miliónů, kterou měli zástupci pojišťovny přinést následujícího dne ve stříbrném kufříku na konkrétní místo v obvodu Prahy 3,“ uvedla tisková mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Policisté podle ní místo obklíčili a čekali, co se bude dít. Měli už vytipovaného jednoho podezřelého. "Naše informace vedly k dvacetiletému mladíkovi z Prahy. Doposud nikdy nepracoval, vzdělání má pouze základní a jeho velkou zálibou jsou akční filmy,“ popsala pachatele.

U výslechu se přiznal

Když se podezřelý skutečně objevil poblíž místa převzetí výkupného, bylo vše jasné. I když se o vyzvednutí kufříku mladík nepokusil, kriminalisté ho hned druhý den brzy ráno po předchozím sledování v místě jeho bydliště zatkli.

"U výslechu se mladík ke všemu přiznal. Říkal, že k činu ho motivoval německý akční seriál o dálniční policii Kobra 11, konkrétně jeden díl, ve kterém pachatel vydírá prostřednictvím e-mailu konkrétní společnost a pod pohrůžkou násilí požaduje peníze. I ony měly být uloženy ve stříbrném kufříku,“ uvedla Miklíková s tím, že částku 20 miliónů mladík určil podle svého věku.

Ačkoliv se mladý zločinec u výslechu hájil tím, že si neuvědomoval, co to pro něj může znamenat a že si jen chtěl v praxi vyzkoušet, co bude následovat, hrozí mu teď za trestný čin vydírání až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám