Hlavní obsah

Výbuch nálože do tanku utrhl ruku fanouškovi vojenství

Slivice
Aktualizováno

Třiačtyřicetiletý muž chtěl u příležitosti rekonstrukce jedné z bitev 2. světové války u Slivice na Příbramsku nechat vybuchnout tankovou nálož. Trhavina však explodovala dříve, než muž očekával. Jednu ruku mu výbuch utrhl v zápěstí, na druhé jej připravil o prsty a poranil jej i na břiše.

Článek

Neštěstí se stalo při dopolední zkoušce před rekonstrukcí. Třiačtyřicetiletý muž chtěl nálož na volném prostranství odpálit, trhavina ale explodovala dříve, než předpokládal. Nikdo jiný podle mluvčí příbramské policie Lenky Pavlové zraněn nebyl.

"Muž utrpěl mnohočetná poranění," řekla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Na místo přiletěl vrtulník, který muže přepravil do nemocnice. Ještě předtím mu byla poskytnuta první pomoc a lidé mu krvácející ruce zaškrtili. Podle policie si muž zranění přivodil sám při manipulaci s trhavinou. "Cizí zavinění bylo vyloučeno," dodala mluvčí.

Střet u Slivice

Rekonstrukce bitvy u slivického Památníku vítězství začíná ve 14:00 a potrvá zhruba hodinu a půl. Po celý den je v areálu také výstava vojenské a hasičské techniky. Po skončení rekonstrukce odjedou její účastníci v koloně historických válečných vozidel přes Bělčice a Sedlice do Strakonic.

Podepsání kapitulace nacistickým Německem 8. května 1945 neznamenalo okamžité ukončení bojových akcí na všech frontách starého kontinentu. U Slivice a tehdejší demarkační čáry se 11. května 1945 střetla skupinka partyzánů, místních dobrovolníků, ukrajinských a amerických vojáků s německými okupačními vojsky.

Hitlerovy oddíly odmítaly složit zbraně a snažily se uniknout před Rudou armádou do americké zóny. Američané chtěli vzít německé vojáky do zajetí, ale za demarkační čárou nemohli vojensky zasahovat. Před příjezdem Rudé armády si ustupující Němci stačili vybudovat opěrný bod a terorizovali místní obyvatele. Poslední výstřely padly nad ránem 12. května 1945.

Reklama

Výběr článků

Načítám