Hlavní obsah

Češi vynalezli unikátní vyhledávač osob

Novinky, Petr Nový

Jedinečné zařízení, které může pomoci záchranným a bezpečnostním složkám zachraňovat životy, vynalezli čeští odborníci. Unikátní technologie umožňuje pomocí speciálního zařízení jednoduchým způsobem vyhledávat osoby za překážkami. To ocení zejména policisté a hasiči.

Článek

Přístroj ReTWis je vyroben z odolného plastu a váží sedm kilogramů. Obsluha jej jednoduše nasměruje na požadovanou oblast a na displeji sleduje přítomnost případných živých objektů. Ty se zobrazují jako tečky s tím, že každý objekt zobrazuje jedna tečka.

Zařízení funguje na bázi ultraširokopásmové technologie UWG a dokáže ve sledované oblasti odhalit i sebemenší pohyb, například dýchání nebo tlukot srdce. Výrobce předpokládá využití nového přístroje zejména u bezpečnostních a záchranných sborů.

"Policisté mohou zařízení například využít při boji s terorismem, nebo při osvobozování rukojmí. Záchranným složkám přístroj umožní vyhledávání osob v sutinách zřícených objektů a podobně,“ řekl Radim Šikl z pardubické firmy Retia, která zařízení vyvinula.

Zařízení je napájeno dobíjecími bateriemi, fungovat může až pět hodin. Kromě státní sféry je bude výrobce nabízet také soukromému sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám