Hlavní obsah

Předsedu sdružení otců K213 Fialu poslal soud do vězení

PRAHA
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 uznal tři členy sdružení otců K213 vinné z pohrdání soudem a výtržnictví. Na začátku dubna blokovali přístup do jednací síně na protest proti tomu, že jim nebyl umožněn styk s dětmi. Předseda sdružení Jiří Fiala dostal dva měsíce nepodmíněně, ostatní vyvázli s podmínkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda sdružení K213 Jiří Fiala odchází od soudu s nepodmíněným trestem.

Článek

"Rozsudek je naprosto nesmyslný, soud neobjasnil naše pohnutky a opírá se o chybnou právní kvalifikaci," uvedl po vyhlášení Fiala. Všichni odsouzení se na místě odvolali.

Soud projednal případ ve zkráceném řízení. Za narušování soudního jednání byla trojice mužů obviněna z trestného činu pohrdání soudem a hrozily jim až dva roky vězení.

Fiala tvrdí, že soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Jan Říha není nezávislý a svůj postup konzultoval s předsedou městského soudu Janem Sváčkem. Fiala byl v posledních letech odsouzen také za výtržnictví, útok na veřejného činitele a zanedbání povinné výživy. V současné době mu běží čtyřletá podmínka.

Soudkyni "zbavili" funkce

Muži se letos 8. dubna v budově pražského městského soudu postavila před dveře síně 174 a po celou dobu protestu se drželi za ruce. Na dveře místnosti předtím nalepili výzvu, aby soud respektoval evropská soudní rozhodnutí.

Předsedkyni soudu Helenu Liškovou, která měla v síni soudit, nevpustili dovnitř a předali jí listinu, v níž ji "zbavili" funkce soudkyně. Nakonec musela zasáhnout policie, která všechny tři aktivisty odvezla na policejní stanici.

Loni v červnu Obvodní soud pro Praha 1 rozhodl, že Fialovi nesvěří do péče syna. Naději na nové otevření kauzy vkládal Fiala do jednání Městského soudu v Praze, které bylo 11. března. Ten však jen potvrdil původní rozhodnutí.

Sdružení K213

Má asi 480 členů, většinou otců, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi.

Svou organizaci pojmenovali podle paragrafu trestního zákona, který stanoví, že neplacení výživného je trestné.

Někteří z nespokojených otců podali žalobu na český stát k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten jim dal za pravdu v tom, že délka soudních sporů byla často nepřiměřená. K213 proto požaduje revizi "štrasburských" případů.

Nespokojení otcové ze sdružení K213 na sebe upozornili už v lednu, kdy protestovali před brněnským Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí, později týden blokovali budovu ministerstva práce a sociálních věcí, kam nechtěli vpustit ministra Petra Nečase (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám