Hlavní obsah

Výsledky odposlechů v kauze Kubice? Nula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pracovníky Inspekce ministra vnitra, kteří loni v rámci vyšetřování úniku tzv. Kubiceho zprávy "napíchli" 46 lidí včetně několika dětí, nyní čekají při obhajobě tohoto postupu horké chvilky. Nové vedení inspekce totiž v úterý oficiálně potvrdilo, že odposlechy nepřinesly vůbec nic.

Článek

Protikorupční policie, která od inspekce část případu týkající se civilistů přebírala, se o ně ostatně ani nezajímala. A proč byl tedy seznam odposlouchávaných tak dlouhý? Zřejmě pro jistotu.

"Ta strategie inspekce byla taková, že zpočátku byl záběr v tomto směru velmi široký a postupně byl redukován," řekl Právu mluvčí ministerstva vnitra Petr Vorlíček. Právo už přitom minulý týden informovalo o tom, že čísla přibyla podle toho, jak si politici měnili telefony nebo SIM karty se svými příbuznými nebo známými.

Masívní nasazení odposlechů ale každopádně k ničemu nevedlo. "Odposlechy měly nulový výsledek. Jestli v této souvislosti vyšetřovatelé pochybili, teď zjišťuje kontrolní orgán inspekce," uvedl Vorlíček s tím, že výsledky zatím k dispozici nejsou.

Vyšetřovatel: odposlechy jsem nechtěl a ani nechci

"Že odposlechy skončí s nulovým výsledkem, jsem čekal. Teď je načase, aby celá kauza už konečně nějak skončila," reagoval předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS), jehož hovory inspekce také monitorovala.

Kauzu má nyní na stole protikorupční policie, která se snaží zjistit, jestli za únik utajované zprávy nemůže někdo z civilistů. O nepotřebnosti odposlechů přitom svědčí i fakt, že tento útvar se o ně při přebírání kauzy vůbec nezajímal. A to ani přesto, že jedním z podezřelých je např. současný ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a pouze pod jeho jménem inspekce odposlouchávala celkem 19 čísel.

"Z odposlechů, které inspekce pořídila, nečerpám a jejich obsah neznám. Nikdy jsem je nechtěl a ani chtít nebudu," řekl Právu vyšetřovatel případu. Zároveň upozornil, že za současných okolností, kdy panují pochybnosti o tom, zda jejich pořízení bylo v souladu se zákonem, by je stejně zřejmě nemohl jako důkaz použít.

Primátor Novotný: selhala kontrola

Kromě Langra a Vidíma inspekce odposlouchávala i další lidi, kteří s kauzou neměli nic společného. Byl mezi nimi i nynější olomoucký primátor Martin Novotný (ODS), jeho manželka i jejich dvě děti, spolužák jejich dcery a jeho matka. Na seznam se dostali kvůli tomu, že Langer ztratil telefon a na dva dny si půjčil aparát Novotného manželky.

Inspekce pak kvůli Langerovi monitorovala i telefon vedoucího odboru správy olomouckého magistrátu Vladana Kaluse. "Ten se mezi odposlouchávanými ocitl podle všeho tak, že mi loni v létě dal na několik hodin náhradní mobil, protože ten můj se pokazil. Jednoduše lze přitom u příslušného operátora zjistit, kdo je Vladan Kalus a že má na starosti mobily na magistrátu," řekl Právu Novotný.

Do hledáčku inspekce se dostal také Vidímův a Langerův stranický kolega Vlastimil Tlustý. I on byl odposloucháván kvůli stopám, které každá SIM karta zanechá ve sledovaném telefonu. Vidím mu půjčil na pár dní svůj telefon.

Novotný zdůraznil, že proces, jakým se seznam rozšiřoval, by neměl být vydáván za zdůvodnění a legitimizaci odposlechů. "Podle mne všechny na tom zainteresované orgány nesplnily svou roli. Buď panoval nehorázný bordel a ti, kteří měli ověřit důvodnost odposlouchávání v tom neudělali nic, nebo zjistili, že monitorování je nesmysl, ale hodilo se jim to," poznamenal Novotný.

Státní zástupce ani soudce, který odposlechy povolil, přitom podle všeho nevěděl, kdo mezi odposlouchávanými vlastně je. Inspekce mu totiž skutečná jména zatajila, i když je prokazatelně znala. Na tuto skutečnost upozornilo Právo jako první již minulý týden.

ČSSD v úterý oznámila , že bude opět prosazovat vytvoření sněmovní vyšetřovací komise, která by se okolnostmi kolem úniku Kubiceho zprávy zabývala.

Postupem inspekce se má podle předsedy poslanců ČSSD Michala Haška příští týden zabývat sněmovní komise pro kontrolu policejních odposlechů. V návaznosti na to se má na stejné téma sejít i bezpečnostní výbor.

Reklama

Související články

Pospíšil může s odposlechy narazit i u ODS

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) bude mít podle všeho těžkou pozici s tím, aby prosadil změnu trestního řádu, podle které by mohly být v krajních...

Výběr článků

Načítám