Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zeman v rudém vlezl zpátky oknem

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Vyhodili ho dveřmi, vlezl zpátky oknem. Miloš Zeman včera uspořádal spektákl, který měl lidi přesvědčit, že je v této zemi nejdůležitější. Zdravím na dálku jubilujícího klasika: „Tak já to tady vedu… v podstatě“ (Hujer).

Vyzývám všechny posměváčky, pisálky, taky všelijaké občany, kteří nemají aspoň takovou prověrku na loajalitu jako Vratislav Mynář, aby okamžitě uznali neutuchající snahu hlavy státu. Vždyť jeho projekt prezidentského státu de facto (když to ústava nedovoluje de iure) ztroskotal ve sněmovních volbách 2013 na hlasitých Ahóóój! věrných zemanovců, kterým byl proto odebrán čestný název a následně zvelebeno jejich vedení.

Stejně neschopní se vzápětí ukázali lánští spiklenci. Co je to za skupinu pučistů, když ji rozloží jeden Chovanec na začátku a odpor členů a voličů ČSSD na konci? Navíc jako na potvoru nedostali tolik hlasů, kolik by bylo pro tento projekt příznivé, ani komunisté. Výsledek? Místo schématu, v němž vládu ČSSD (bez svrženého Sobotky), KSČM a SPOZ ve skutečnosti řídí Hrad, je tu vláda Bohuslava Sobotky, který prezidentský systém v této zemi postupně vytlačil do omezeného prostoru, kam včera nesměla ani noha nemilující čínský režim.

Ale vstali noví bojovníci! I v této neprezidentské vládě byl lapen čáp Andrej. A když měl přijet člověk, který je nejen naším vzorem ve věci stabilizace společnosti, jejíž klid na práci nesmějí narušit žádní živlové, natož samozvanci a ztroskotanci, ale také ztělesněním moci, která se může nad Hradem vznášet jako mocnářův sen, nebylo možné si nechat ujít šanci ohřát činuchtivé ruce u tohoto velkého ohně.

Pak to šlo ráz na ráz. Česká policie, jejíž příslušníci, věřím, měli často oči šikmé trapností nastalé situace, ale museli plnit rozkazy (z Hradu?). Čeští občané v potyčkách v pražských ulicích s najednou se vynořivšími dobře organizovanými (českými?) Číňany. Čeští poslanci (to je jedno, že to byl zrovna Miroslav Kalousek s tibetskou vlajkou jako tygr s reklamou na sójové maso), kteří nesmějí k Pražskému hradu, protože takto přikázal mocný Mynář. Toho, na rozdíl od poslanců, mohly zvolit leda zákusečky.

Na vrcholu pyramidy český prezident ve stylové rudé vestě hlásající, že už nejsme pod tlakem zlotřilých EU a USA, a podobající se máslu mnohem víc než kdysi Husák v Brežněvově přítomnosti.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Generálka se vydařila. Kdo se chce dožít plného rozpuku včerejších jemných náznaků, může k tomu přispět svým hlasem. Prezidentské volby budou poměrně brzy. Ještě před nimi se odehrají volby sněmovní. A pak se může naplno ozvat vítězné klapy klap ze Strakovky i Hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám