Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Na co se ptát prezidenta Zemana - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Před plánovanou cestou prezidenta Zemana do Plzeňského kraje se ve světle mediálních odhalení, že někteří studenti kladoucí prezidentovi otázky během jeho nedávné cesty do Jihomoravského kraje měli tyto otázky předem připravené a schválené pod dozorem jejich pedagogů, se bude řada ředitelů základních a středních škol možná chtít obrátit na odborníky, aby jim poradili, jaké otázky by jejich žáci měli položit prezidentovi v jeho jinak zcela spontánních debatách s občany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Ačkoliv víme, že náš pan prezident dokáže i tu nejpitomější otázku obrátit v humorný bonmot, který nepochopí snad jen šašci nebo ňoumové, přece jenom se lze alespoň touto cestou pokusit školám pomoci. Možná by pana prezidenta potěšily kupříkladu následující otázky.

Jak jste již mnohokrát upozornil, pane prezidente, novináři jsou nejen nejpitomější socioprofesní skupinou, ale dokonce tou nejblbější. Platí ve světle Vašeho sbližování s Andrejem Babišem toto Vaše vyjádření i o novinářích z Babišových deníků?

Nedávno jste se zajímavě vyjádřil o použití kalašnikova v politickém boji. Máte sice modrou knížku, ale coby vrchní velitel ozbrojených sil jste si jistě zkusil sborku a rozborku. Jaký je Váš rekord?

Nedávno jste uznal, že Vaše vztahy s premiérem Sobotkou jsou na bodě mrazu, ale i mráz může být podle Vás někdy užitečný, protože zabíjí bacily. Myslíte si, že premiéra, který, jak víme, nestojí za českým národem, ale proti němu, se lze lépe zbavit mrazem než automatickou zbraní?

Myslíte si, že je Norsko nacistický stát, když jste jeho úřad na ochranu dětí Barnevernet tak výstižně přirovnal k nacistickému programu na poněmčování dětí Lebensborn?

Máte nějaké čerstvé informace o pátrání po textu Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman? Je pan Ovčáček na nějaké stopě?

Zajdete, pane prezidente, občas do pražské kavárny? Chodíte někdy na Albertov i kromě 17. listopadu?

Můžete pro naše začínající studenty angličtiny správně vyslovit, přeložit, popřípadě okomentovat jméno známé ruské pornografické skupinky?

Můžete nám prozradit, jaké důstojné místo na Hradě chystáte pro kancléře Mynáře, kterého jste slíbil odvolat, když nedostane bezpečnostní prověrku, i když ji podle Vás vlastně vůbec nepotřebuje?

Při své návštěvě Číny jste prohlásil, že jste se přijel učit, jak stabilizovat společnost. Přivezl jste si zpět domů nějaké zajímavé poznatky? Zaujal Číňany více Krteček nebo Pavel Nedvěd?

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Ve svých četných úvahách na téma blbosti jste jednou řekl, že hlupák sám o sobě není nebezpečný. Nebezpečný je pouze hlupák, který se považuje za génia. Považujete se za génia, pane prezidente?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám