Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Bezpečnost země ohrožuje Zeman, nikoli Sobotka - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Prezident Miloš Zeman obvinil premiéra Bohuslava Sobotku, že svými postoji k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost země. Sobotka se takového jednání prý dopouští svou váhavostí, svou nerozhodností a řadou dalších zdánlivě smířlivých a zdánlivě humanistických gest, která podle Zemana nedoceňují reálné nebezpečí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jsou to výroky naprosto „za hranou“ – nejen proto, že ústavně neodpovědný prezident si vůbec nemá takové útoky na premiéra coby hlavu exekutivy dovolit. Není to jeho role, a je smutné, že se partajní politici zase jednou docela jistě nevzmohou ani na to, aby prezidentovi alespoň pohrozili, že když bude takovými neodpovědnými výroky snižovat autoritu premiéra a prestiž své země, začnou uvažovat o jeho potrestání.

Prezidentovy výroky jsou nehorázné také proto, že jsou naprosto demagogické. Česká republika pod vedením Sobotky totiž zatím praktikovala v uprchlické krizi politiku, která jednoznačně nadřazovala bezpečností dimenzi této krize jejím humanitárním aspektům. A to do té míry, že si za to ČR vysloužila kritiku od západních zemí EU.

Teprve při oslavách 17. listopadu Sobotka ve svém projevu zdůraznil, že si uprchlíci zaslouží soucit a solidaritu, přičemž pokáral politiky, jako je prezident, kteří dle něj zneužívají uprchlické krize k populistickým účelům, když volně směšují islámský fanatismus s uprchlíky.

Zároveň ale rozumně dodal, že není na místě bagatelizovat obavy řady našich občanů. Musíme je vnímat a odpovídat na ně reálným a pragmatickým řešením současné krize. Společným řešením, protože žádný evropský stát ji nemůže vyřešit izolovaně.

Tato slova premiéra byla zatím těmi nejvíce „humanistickými“, která v uprchlické krizi pronesl, ale i ta Zemanovi evidentně vadí. Jak těmito postoji premiér ohrožuje bezpečnost země, je ovšem záhada.

To pan prezident je jiná liga. Kromě toto, že volá po uzavření hranic v situaci, kdy k nám žádní uprchlíci nepřicházejí, nepřišel zatím se žádným konkrétním „bezpečnostním“ opatřením. Lze ale vyjmenovat hned několik jeho aktivit, které mohou být pro bezpečnost občanů ČR potenciálně dosti nebezpečné.

Tak především Zemanova plošného urážení islámu, směšování fundamentalistů s obyčejnými muslimy, či vystupování na jednom pódiu s extremisty (jejichž představitel by chtěl namlít muslimy do kostní moučky) si už v islámském světě všimli.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

A týká se to bohužel nejen umírněných zemí a islámských organizací, ale lze téměř s jistotou předpokládat, že Zemanových provokací si všimly i teroristické organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám