Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nebezpečná střední Evropa?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Střední Evropa je nebezpečná část Evropy. To řekla v pondělí večer v České televizi Magda Vášáryová. Naše střední Evropa? Copak se u nás prohánějí ozbrojené bandy? Nebo policie zatýká každého, kdo se jí znelíbí? Anebo si u nás lidé – tedy samozřejmě musíte z toho vyloučit uprchlíky, kteří nevědí, jak se mají chovat – neříkají Dobrý den, S dovolením a Na shledanou?

Co že se nám snaží ta bývalá herečka namluvit? Není to hlas bratislavské kavárny?

Magda Vášáryová neměla na mysli jen Slováky, ale také Čechy a Moravany. A není zdaleka jen bývalá herečka. Je zkušená politička. Bezesporu není z provozu, ale z prostředí, které se živí mozkem, nikoli rukama.

Ano, je pravda, že lidé tohoto typu zavinili, že se lidstvo postupně vyvinulo od prvobytně pospolné společnosti až k dnešku, v němž mnozí touží, aby se mohli do prvobytně pospolné společnosti vrátit.

Tady je shrnutí jejích slov bez zmínek o křesťanské tematice, která je pro nevěřící odtažitá: Ve střední Evropě platí jen jediné, a to je chránit si svou kůži a vykašlat se na ostatní. My víme velmi dobře, že jsme ochotní kolaborovat za cokoliv. Že se vzdáme čehokoliv, a budeme sice na jedné straně hajlovat s katolickou církví pro fašistický režim, ale na druhé straně hned vzápětí několik roků poté budeme zavírat kláštery, hanobit jeptišky a jednoduše mluvit o tom, že to je tmářství.

Ustrašené tetky a strýci půjdou volit ty, kteří jim říkají, nikoho sem nepustíme, nebojte se, nikoho sem nepustíme, budete tady v bezpečí a všechno bude tak, jak to vždy bylo.

Je to obrázek celé společnosti? Ne. Je to obrázek, který pravdivě popisuje jistou část společnosti? Ano. Dělají to tito lidé schválně? Ne, jsou produktem dějin, které vytvořily ze střední Evropy území postižené všemi průvany a smrtícími vichry. Jsou takto se chovající lidé zlem, proti němuž je nutné tvrdě bojovat? Za normálních okolností ne.

Kdy tedy ano? Ve chvíli, kdy se stávají agresivně poslušnou většinou následující krysaře. Kdo jsou ti krysaři? Politici, kteří využívají lidských slabostí a temných stránek k získání moci. Máme tady jiné politiky? Jako šafránu. Proč tomu tak je? Protože většina politiků je produktem většinové společnosti, která bytostně nesnáší příliš samostatné mozky.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jaký má tedy smysl existence lidí jako Magda Vášáryová? Nadčasový. Coby záblesk naděje. Ale jak je řečeno: „Žádný prorok není ve své vlasti vítaný.“ A nemůžeme čekat, že popsaným démonům někdo pouze pohrozí a oni nás opustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám