Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: „Sluníčkáři“ jdou pomáhat

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Sláva, sláva, sláva hrdinům! Dost holdu jim vzdát ani nejde. Je však čas posvítit si na šmejdy.“ Tahle básníkova slova jsou základem novinářské práce, bohužel. Přicházejí ovšem chvíle, kdy šmejdy můžeme na chvíli odstavit na vedlejší kolej a podívat se – nikoli po hrdinech. Ale po těch, před nimiž šmejdi začnou najednou línat.

Každý, kdo se zajímá o vztah společnosti k fenoménu uprchlíků, tuší, koho nazývám šmejdy. Nejsou to v žádném případě lidé, kteří se pouze bojí, protože nevědí, co se na ně valí. Jako například tady: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1581170-lide-v-breclavi-se-boji-vzniku-trvaleho-tabora-pro-bezence. Mám na mysli ty, kteří dávají průchod své zvířeckosti, jež v nich hnízdila už předtím. Uprchlíci jen zafungovali jako dokonalý spouštěč (http://www.novinky.cz/domaci/380038-za-sireni-nenavisti-na-internetu-padlo-uz-70-oznameni.html). Policie přitom varuje, že benevolence vůči těmto zhůvěřilostem končí: http://www.policie.cz/clanek/vyjadreni-policie-cr-k-vyrokum-smerujicim-proti-bezencum.aspx.

Kdo ale jsou ti lidé, před nimiž se zmínění šmejdi stávají tím, čím by měli být vždycky, a sice spodinou společnosti? Bezpochyby stojí za tímto webem: http://www.hatefree.cz/blo/aktuality/1096-jak-pomoci-uprchlikum. Nebo budou zde: https://www.facebook.com/events/1026525780713228/. A taky tady: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1581100-cesi-nejsou-k-uprchlikum-lhostejni-organizuji-sbirky-a-nabizeji-pomoc.

Víme i o jednotlivcích. Možnosti pána z následujícího odkazu u nás sice má jen pár lidí, a od nich jsme to zatím neslyšeli s výjimkou jednoho, který ovšem vyzval NATO, aby uzavřelo schengenský prostor: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/380048-norsky-vlastnik-site-hotelu-nabidl-zdarma-ubytovani-migrantu.html. Ze standardně disponovaných Čechů zde uvedu pouze dva a spoustě dalších se upřímně omlouvám: https://twitter.com/SemSuchar/status/641300842939813888 a http://suchardova.blog.respekt.cz/zprava-o-jedne-ceste-tam-a-zase-zpatky/.

„Lidičky, co to děláte?“ jako bych slyšel hlasy. „Uvědomujete si, že ten snědý mladík, kterému jste právě podali flašku s vodou, může být osoba vyslaná do našich životů Islámským státem a že za pár let vyhodí váš dům do povětří? Nevadí vám, jak jsou ti migranti drzí, že chtějí za lepším do Německa (asi viděli tento šot, že: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/1580692-bez-komentare-ostry-kontrast-v-pristupu-k-uprchlikum)? A že jsou někteří až nápadně podobní našim cikánům, kteří dělají samé problémy? To chcete dobrovolně pomáhat tomu, aby naše krásná bílá Evropa za pár let zčernala tak, že tady pro nás a naše děti už nebude místo? Fuj, hanba! Je třeba si na vás posvítit, co jste to za nevlastenečtí šmejdi!“

Že tohle musí vyslechnout, vám tito lidé nejspíše potvrdí. S tím, že nehodlají uhnout, natož litovat svých činů. Proč? Tady je jedno vysvětlení: https://twitter.com/beneslenka/status/640794140087853056. Pak se nabízí jiný motiv, samozřejmě kromě lidského pohnutí. Tito naši spoluobčané to dělají pro sebe. A také pro své děti. Chtějí se oddělit od zvířeckosti.

Sluníčkáři? Možná je to zrovna přiléhavé označení. Když člověk žije s tím, že mu v duši svítí sluníčko, cítí se šťastnější, než kdyby si připadal pro samé nicnedělání jako trucovitý šmejd.

Reklama

Výběr článků

Načítám