Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dorazit si přejete hned, nebo za chvíli?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

V neděli byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Kyjevě. Zúčastnil se za ČR pochodu, který připomněl výročí masakru na Majdanu. Zaorálka jsme na televizních obrazovkách chvíli museli hledat. V první řadě totiž kráčeli prezidenti Německa, Slovenska, Polska, Litvy a Gruzie. Tedy států, které se neostýchaly projevit svou podporu Ukrajině proti Rusku. Ale ministr přítomen byl.

Pochod bez projevů skončil modlitbou zástupců konfesí, které působí na Ukrajině. Hrála hudba skladatelů ze zemí, které vyslaly reprezentanty do Kyjeva, za Česko Janáček. Hesla a transparenty vidět nebyly. Kromě jednoho: Ukrajina je Evropa. I v hlavních evropských jazycích.

Den předtím se v Moskvě konal takzvaný Antimajdan. Šlo o něco jako preventivní opatření. Majdan se totiž v Rusku neodehrál ani se nechystá. Z několika desítek tisíc lidí, kteří si buď přišli přivydělat svých 300 rublů (120 Kč) za účast, nebo které vyslaly moskevské vysoké školy a podniky, či z jiných měst přivezl stát autobusy, málokdo věděl, co se v Kyjevě doopravdy stalo a děje se teď. A když, jedině z ruské televize.

Z té také čerpaly dvě paní, které na videu z akce vyprávějí, jak jsou v Evropě ulice plné vyjících psů, které prohánějí zoofilové, aby je znásilnili. Protože v Evropě je holt málo ženských. Že k 71 oficiálním druhům gayů nyní liberálové oficiálně přidali jako normu další úchylky, včetně zoofilie a kanibalismu. „Samy jsme to samozřejmě neviděly, ale naše televize to ukazuje hodně přesvědčivě.“

Ojedinělé pološílenkyně? Dejme tomu. Ale akce, kterou řídili přímo v kolonách „řadoví“ demonstranti s policejními sluchátky v uších, byla naplánována a dirigována centrálně a nebyla to soukromá aktivita hrstky pomatenců. Stejně jako televizi ji použil pro patřičné zpracování populace ruský stát. Hesla se opakovala podle šablon. Jeden plakát by mohl u nás zaujmout.

Byl na něm rudoarmějec, který bajonetem zapichuje Evropskou unii, a nápis: Dorazte tu mrchu! Ta mrcha, to jsme my. I vy, vážení čtenáři. Tento plakát je replikou názorné agitace z Velké vlastenecké války, kdy mířil smrtící bajonet na fašisty. Teď jsme fašisté my. Ano, i vy. O tom denně vypráví Rusům státní televize. A že my můžeme za jejich trable. Takže recept je jasný. Otázka jen zní, zda nás mají dorazit hned, anebo za chvíli.

Komentátor ukrajinské televize Espreso během nedělního pietního pochodu řekl: „Ukrajina je předsunutou hlídkou civilizace, která ji chrání před barbarstvím z východu.“ Bral bych tato slova vážně. I s tím, že hlídka potřebuje pomoc.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám