Hlavní obsah

Chobotnice vzala z akvária roha rourou přímo do oceánu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inteligence hlavonožců je pověstná. Moc dobře to vědí v akváriu v novozélandském městě Napier, kde zkušeně zmizela chobotnice jménem Inky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chobotnice utekla z akvária a vrátila se zpátky do oceánuVideo: The National Aquarium of New Zealand, AP

 
Článek

Chobotnice využila toho, že pracovníci údržby nedovřeli víko její nádrže, zamávala svému spolubydlícímu a dala se na útěk.

Přes podlahu si to zamířila rovnou k 15 centimetrů široké odtokové rouře vedoucí do oceánu a vypařila se jako hlavní hrdina slavného filmu Vykoupení z věznice Shawshank. Než v akváriu zjistili, co se vlastně stalo, byla už dávno fuč.

Hlavonožec se ani nenamáhal se zakrytím vlastních stop, v akváriu tak situaci lehce zrekonstruovali podle otisků jeho chapadel na podlaze.

„Podařilo se mu dostat do jedné z odtokových rour do oceánu. Prostě zmizel. A ani se s námi nerozloučil,“ řekl šéf akvária Rob Yarrall novozélandskému webu Stuff. K úniku došlo už před třemi měsíci, akvárium o něm ale informovalo až toto úterý.

Lépe zabezpečí nádrž

Inky se dostal do akvária v roce 2014, kdy ho našli v kleci na korýše. Měl poranění po celém těle, ale uzdravil se. Teď už opět brázdí vody Tichého oceánu.

V akváriu se momentálně nechystají nahradit Inkyho jinou chobotnicí, zabezpečí však lépe nádrž, ve které teď žije už jen jedna chobotnice.

„Jsou neustále na průzkumu a jsou to mistři útěků. Tu druhou budeme pozorně sledovat,“ dodal Yarrall pro Hawke’s Bay Today.

Svému spolubydlícímu Inky nejspíš chybět nebude, chobotnice totiž žijí samotářsky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám