Hlavní obsah

Narkomani a pijáci, aneb když má opička opičku

Sobi rádi žerou muchomůrky, klokani milují maková semínka a kočkodani nepohrdnou jedním nebo dvěma koktejly. Jak se ukazuje, alkohol a další drogy nejsou jen výsadou lidí, ale jejich konzumace je značně rozšířená i ve zvířecí říši, napsal zpravodajský web Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O lidech je známo, že rádi sáhnou po sklence alkoholu nebo nějaké omamné látce, aby unikli monotónnosti každodenního života. A totéž platí pro celou řadu zvířat, která si pravidelně dopřejí hlt něčeho ostřejšího, anebo drogy, jako jsou například opiáty.

„Některá zvířata jsou feťáci, jiná pijáci,“ říká biolog Mario Ludwig. Tento německý vědec, zoolog a propagátor přírody se specializuje na hledání svéráznějších a méně známých jevů zvířecí říše, které pak jako spisovatel popularizuje. Napsal o nich dvě desítky knih, mezi nimiž jsou například Neuvěřitelné historky ze světa zvířat.

Sobi milují muchomůrky červené, které obsahují halucinogeny. A v době, kdy končí jídlo, už se nad ním uvolněně vlní a kymácejí. Také v Tasmánii jsou u některých zvířat drogy velkým hitem. Klokani pravidelně pořádají výpravy na pole opiového máku, žerou makovice a nechávají se omámit morfinem, který obsahují. Pak kolem pobíhají v kruzích jako šílení, dodal Ludwig.

Delfíni vedou

Nic ovšem nepřekoná delfíny skákavé. „Ti využívají jako rekreační drogu jiné zvíře – čtverzubce,“ uvedl Ludwig. Tyto ryby zřejmě delfínům chutnají stejně jako Japoncům, kteří je pečivě upravené konzumují pod označením fugu.

Tělo čtverzubce totiž obsahuje silný nervový jed tetradoxin. A delfíni byli nafilmováni, jak pronásledují čtverzubce, a podávají si ho dokola dost podobně, jako milovníci trávy jointa.

„Z nějakého důvodu se ale zdá, že se této kratochvíle zúčastňují jen mladí samci,“ dodal Ludwig.

Kočkodani jdou po koktejlech

U mnoha zvířat byla pozorována konzumace alkoholu v podobě zkvašeného ovoce a bobulovin. Ale ježci v Británii mají jiný závažný alkoholový problém.

Důvodem je, že britští zahradníci do zahrad rozmísťují takzvané pivní pasti, aby ochránili své květiny a zeleninu před slimáky. Jenže slimáci jsou nejoblíbenější potravou ježků, kteří pořádají nájezdy na nádobky s pivem obsahující směs slimáků a zlatavého moku. Pak jsou obvykle tak opilí, že usnou, kde jsou – bez ohledu na to, zda jsou chráněni před predátory nebo ne.

Ještě menší zábrany, pokud jde o alkohol, ovšem mají kočkodani žijící v Karibském moři na souostroví Svatý Kryštof a Nevis. Ti se neobtěžují sbíráním kvasícího ovoce nebo hledáním nějakých pivních pastí. „Jednoduše vypijí turistům koktejly, a pak se svalí přímo na pláži,“ dodává Ludwig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám