Hlavní obsah

Chlapec se zeptal, kolik by stál dopis na Mars. A dostal odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádně zaskočil vedení britské královské pošty pětiletý Oliver Giddings, když se dotázal, kolik by ho stálo poslat vánoční přání na Mars. Úředníci se podrbali na hlavě, ale nevzdali to a při hledání odpovědi se obrátili i na odborníky amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Profimedia.cz

Oliver Giddins už ví, že poslat dopis na Mars je opravdu drahé

Článek

Samozřejmě jim vyšlo, že by to nijak levné rozhodně nebylo, napsal list Daily Mirror. V přepočtu by „poštovné“ činilo bezmála půl miliónu korun.

Olivera, který by se jednou chtěl stát astronautem, napadlo, že by letos pro změnu mohl poslat vánoční pohlednici na rudou planetu. Starost mu ale dělalo, že by na potřebné poštovní známky nemusel mít v prasátku dostatek peněz. A tak se dotázal pošty, kolik by ho to stálo.

Královská pošta při řešení tohoto „rébusu“ požádala o pomoc Kennedyho vesmírné středisko NASA na Floridě. Společně pak dospěly k závěru, že s ohledem na hmotnost zamýšlené zásilky, na předpokládanou vzdálenost do cílového místa, tedy Marsu, a na cenu paliva by Oliver musel sáhnout do kapsy pořádně hluboko. Vyšlo by to na 11 602 liber a 25 pencí (asi 434 941 korun).

„V NASA mi také řekli, že jejich poslední cesta na Mars „vezoucí“ vozítko Curiosity rover je vyšla na 700 miliónů dolarů (17,5 miliardy korun). Samotné vesmírné plavidlo je malé, takže přepravní prostor je drahý. Na základě toho uvedli, že něco vážící do 100 gramů by stálo 11 600 liber,“ uvedl v dopisu Oliverovi Andrew Smout z britské pošty.

Pak k ceně přidal ještě dvě libry a 25 pencí za cenu dopisu z Británie do střediska NASA a výsledná částka byla na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám