Hlavní obsah

Miminka v děloze poslouchala hudbu a „zpívala si“

Novinky, lsi

Ještě nenarozené děti v děloze jsou schopny slyšet již od šestnáctého týdne. Prokázala to studie vědců z institutu Marques v Barceloně. Vědci ultrazvukem nahráli, jak miminka reagují na puštěnou hudbu pohyby úst a jazyku, informoval server Mail Online. Podle vědců by se tak ještě nenarozené dětí mohly učit komunikačním schopnostem.

BEZ KOMENTÁŘE: Miminka v děloze otvírala ústa jakoby si zpívala, když slyšela hudbuVideo: Instituto Marques

 
Článek

Vědci doposud připouštěli, že ucho nenarozeného dítěte se plně vyvine v šestnáctém týdnu těhotenství. Až do teď ovšem odborníci nevěřili, že by plod mohl slyšet před osmnáctým týdnem.

Doktorka Marisa Lopezová-Teijonová, která novou studii vedla, řekla, že výsledky její práce ukazují, že nenarozené děti reagují na hudbu přenášenou intravaginálně pohyby úst a jazyka „jako by se snažily mluvit nebo zpívat“.

Podle autorů studie by mohlo nové zjištění mít v praxi hned několik způsobů užití. Mohla by se tak například s předstihem potvrdit či vyvrátit případná hluchota dítěte.

Použitím zařízení nazvaným Babypod, které bylo vyvinuto speciálně pro potřeby studie, by mohly matky rozvíjet komunikační schopnosti dítěte ještě před jeho narozením. V praxi to znamená, že miminka by se mohla učit ještě před tím, než se narodí.

Experiment byl proveden u žen mezi 14. až 39. týdnem těhotenství. V průběhu studie tým vědců pozoroval pomocí ultrazvuku reakci plodů na hudbu, která byla pouštěna jak přes břicho, tak intravaginálně pomocí speciálního reproduktoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám