Hlavní obsah

Nejhorší jídlo, jaké si můžete donést do práce

Netolerantní kolegové dokážou zápachem jídla, které si přinesou do práce, často zkazit celý den. V USA se jedná o celkem palčivý problém, protože pauzu na oběd mimo pracoviště si tam podle průzkumů vybírá jen každý třetí zaměstnanec, takže většina lidí jí u pracovního stolu nebo vynechává jídlo úplně. Web listu New York Post proto uvedl několik případů jídel, jež by se na pracovišti opravdu objevovat neměla.

Foto: Profimedia.cz

Natvrdo vařená vajíčka prý nejsou v práci tou nejlepší volbou jídla

Článek

Julie Russellová je redaktorkou jednoho nakladatelství v New Yorku a v kanceláři sedí nedaleko kuchyňky, kde ji neustále bombarduje odér nejrůznějšího původu - třeba pach ohřívané ryby.

„To je úplně nejhorší. Nevím, zda něco páchne hůř než tohle. Je to ten odporný, plíživý pach, který postupně zaplaví celou kancelář. Nejdřív jsem si říkala: ‚To páchnu já? Nebo si to jen představuju?‘ A pak jsem se otočila na kolegyni a viděla jsem, jak si zakrývá ústa a nos šátkem," říká šestatřicetiletá Russellová.

Pokud jíte na pracovišti, příliš aromatický oběd může být nejen otravný pro všechny kolem, ale může také ohrozit vaši kariéru, říká Lynn Taylorová, autorka knihy Zkroťte kancelářského tyrana: Jak zvládnout dětinské chování šéfa a prosperovat v zaměstnání. „Dáváte tím kolegům najevo, že vám tak trochu záleží jen na sobě a neberete ohledy na ostatní,“ vysvětluje Taylorová.

Může to vést i k agresivitě

Vůně a pachy různých jídel na pracovišti jsou o to nepříjemnější, že narušují koncentraci ostatních a vyvolávají v nich nepříjemný pocit, že nemají nad touto situací kontrolu.

„Vaši kolegové v kanceláři mohou začít být pasivně agresivní, protože nevědí, jak se k tomuto problému postavit čelem,“ dodala Taylorová.

Co tedy jíst a co nejíst? Většina studených jídel je bezpečná, míní Taylorová. Pokud tedy nemáte možnost jít se najíst mimo pracoviště, dejte si jogurt, kousky ovoce, salát, sendviče, případně studené saláty s těstovinami nebo hummusem.

A co tedy na pracovišti rozhodně nejíst? Zde je několik příkladů, jak je prezentoval server listu New York Post:

Natvrdo vařená vejce

Před několika lety pracoval Nathan Geddie z Brooklynu v televizní stanici, která měla moderní, otevřené pracoviště, které mělo zlepšit komunikaci mezi spolupracovníky. Co ale nijak neřešila, byl pach vařených vajec.

„Všichni milovníci zdravé výživy si je dávali k snídani - skvělá dávka proteinů, říkali. Ale nikomu vařená vejce nijak zvlášť nevoní, že ne?“ říká dvaatřicetiletý Geddie. „Postupem času jsem na ně byl tak alergický, že se mi chtělo zvracet, kdykoli jsem viděl, jak je někdo vytahuje. To jsem vždycky popadl laptop a odešel pryč.“

Popcorn do mikrovlnné trouby

Aroma pražené kukuřice dokáže prostoupit celou kanceláří, říká Taylorová. A i když voní dobře, tak to funguje jako rozptylující faktor, protože vůně popcornu vyvolává iluzi sledování filmu v kině, ačkoliv jsme uvězněni u pracovního stolu. A pokud se povede popcorn v mikrovlnce připálit, je to odér, který ve vzduchu vydrží celé hodiny.

Aromatická zelenina

Je chvályhodné jíst zdravě. Ale prosím, neberte si do zaměstnání příliš aromatické druhy zeleniny, jako je brokolice, cibule, květák nebo růžičková kapusta. „To je doslova forma biologické války, mnoha lidem to páchne stejně jako nevynesený nočník,“ dodala Taylorová.

Rychlé občerstvení

Nejprve vůně jídla z rychlého občerstvení přinutí všechny kolem ke zvýšené činnosti slinných žláz. Pak ale následuje onen mastný, chemický pach, který se z kanceláře v podstatě nikdy nevyvětrá. „A protože dýchací masky nejsou příliš módním doplňkem, není to moc ohleduplné,“ uvádí Taylorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám