Hlavní obsah

Muž žaluje herečku. Příliš intenzivně na něj zírala z televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnou čínskou herečku Čao Wej se rozhodl žalovat nejmenovaný muž za to, že na něj příliš intenzivně zírala z televizní obrazovky a způsobila mu tím „duševní újmu“, napsal list The Guardian. Případ ukazuje na problémy, které vznikly po přijetí nové právní úpravy o zamítání žalob.

Foto: Profimedia.cz

Čínská herečka Čao Wej

Článek

Žalobce uvádí, že ke kritickému okamžiku došlo během vysílání seriálu Tygří matka v hlavním vysílacím čase. Čao Wej, která patří v Číně k nejznámějším herečkám, zpodobnila hlavní ženskou roli v dramatickém seriálu o boji rozvedeného páru vychovat společnou dceru.

Soud v Šanghaji, kde byla žaloba podána, odmítl potvrdit, zda případ přijal. Čínský tisk nicméně citoval jistého soudního úředníka, který prohlásil, že by „snad nebylo nutné plýtvat soudními zdroji na něco podobného“.

Tento případ vyvolal čerstvé obavy z nárůstu podobně obskurních žalob poté, co od prvního května vstoupila v platnost nová právní úprava týkající se zamítání žalob. Soudy nyní musí poskytnout jasně formulované důvody, proč žalobu zamítly – a občané mají právo se proti podobnému rozhodnutí odvolat.

Tato změna už znamenala téměř třicetiprocentní nárůst počtu podaných žalob v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Přijata byla proto, aby zabránila „obstrukčnímu jednání“ soudů i oficiálních činitelů. Případ žaloby proti slavné herečce je ovšem nyní uváděn jako exemplární příklad toho, jak budou lidé nově nabyté právo zneužívat, dodal The Guardian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám