Hlavní obsah

Moře vyplavilo na pláž postrach z hlubin

Novinky, vps

Zhruba sedmimetrovou krakatici obrovskou vyplavilo minulý týden moře u novozélandského města Kaikoura. Místní akvárium si stihlo mršinu odvézt k prozkoumání, než ji stačili zlikvidovat hladoví ptáci.

BEZ KOMENTÁŘE: Moře vyplavilo obří krakaticiVideo: Kaikoura Marine Centre and Aquarium

 
Článek

Krakatice obrovská dala podle všeho vzniknout mýtům a legendám o krakenovi, který měl stahovat námořníky i s jejich loďmi do hlubin. Vědci uvádějí, že tento hlavonožec může dorůstat délky až 15 metrů.

Tělo jedince, jehož vyplavilo moře na Novém Zélandu, měřilo dva metry, nejdelší chapadlo pak metrů pět. Průměr očí byl 19 centimetrů. Našel ho jeden z místních obyvatel, když minulou středu ráno venčil svého psa.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonští vědci poprvé natočili obří krakatici v jejím přírodním prostředíVideo: Reuters/NHK/NEP/Discovery Channel

„Obstarali jsme si pomoc a ještě předtím, než se k ní dostali ptáci, jsme ji přesunuli do mrazáku s průhlednou stěnou, aby ji návštěvníci mohli vidět, než se s ní něco bude dál dít,“ napsalo Akvárium a mořské centrum v Kaikouře na svém facebookovém profilu.

Akvárium se teď chystá poslat pár vzorků univerzitám v Aucklandu a Otagu.

BEZ KOMENTÁŘE: Poprvé byla krakatice natočena v roce 2006Video: Reuters/National Museum of Nature and Science

Reklama

Související témata:

Související články

Rybář chytil do své sítě krakatici

Životní úlovek si na své konto připsal japonský rybář Šigenori Goto. Minulý týden se mu totiž podařilo do jedné ze svých sítí chytit asi čtyřmetrovou krakatici...

Výběr článků

Načítám