Hlavní obsah

Moře vyplavilo obřího měsíčníka

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rybáři často přehánějí o velikosti svých úlovků. To však není případ Indonésanů, kteří minulý týden našli u města Palu obrovský exemplář měsíčníka svítivého. Tato ryba vážila 1,5 tuny, uvedl web MailOnline.

Foto: Profimedia.cz

Měsíčník svítivý, kterého vyplavilo moře u města Palu, vážil 1,5 tuny.

Článek

Měsíčníka neulovili rybáři, na pláž ho vyplavilo moře. Kolemjdoucí, kteří si ryby v mělkých vodách všimli, ale o úlovek nestáli a snažili se měsíčníka dostat zpět do větší hloubky.

Jejich snaha ale byla nakonec marná a měsíčník uhynul. Mohl za to příliv, který rybu tlačil zpět k břehu, a také její váha.

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči narazili u Malty na měsíčníka svítivého

Tento jedinec měřil necelé dva metry, měsíčníci ale můžou dorůstat až čtyřmetrové délky a výšky dvou metrů. Přes svou velikost však měsíčníci nejsou agresivní. Na videu natočeném u Malty tak je vidět, jak potápěči v poklidu plavou v jeho blízkosti.

Původně hojná populace měsíčníků byla z větší části zdecimována lovem, a to jak kvůli zvláštnímu vzhledu této ryby, tak kvůli jejímu dobrému masu. Vzhledem k náročnosti jejich chovu jsou v akváriích drženi pouze zřídka.

BEZ KOMENTÁŘE: Dospělý měsíčník svítivý v akváriu v Monterey Bay

Měsíčník se živí především planktonem, menšími druhy korýšů a také rybami. Rozmnožovací proces této vzácné ryby není příliš zmapován, ale ví se, že samička může uvolnit najednou až 300 miliónů vajíček. To je nejvíc mezi obratlovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám