Hlavní obsah

Po mohutné sluneční bouři byla polární záře vidět i nad Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku masivní solární bouře, jejíž následky v úterý zasáhly Zemi, bylo možné v noci na středu na mnoha místech severní polokoule spatřit polární záři. Štáb Novinek zachytil jednu nezvykle jasnou polární záři u města Rovaniemi ve Finsku, jev byl ovšem pozorovatelný i v ČR, což není zcela běžné.

Polární zářeVideo: Novinky

 
Článek

Polární záře byla tentokrát vidět také v jižnějších polohách, než je normálně obvyklé, Možnost pozorovat přírodní jev tak měli i lidé v České republice.

Foto: Humlnet

Polární záře viditelná v noci na středu ze Špindlerova Mlýna na snímku z webkamery sítě Humlnet.

Dobře viditelná polární záře překvapila už v úterý mnoho Rusů, kteří se s ní setkali v Petrohradě, Moskvě, ale i v povolžských městech Uljanovsku a Iževsku.

Polární záři tvoří masivní erupce slunečních skvrn ve vysoké atmosféře. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Polární záře se nejčastěji vyskytuje v období mezi zářím a březnem. Je však dosti nepředvídatelná. Mezi oblasti s nejvyšším výskytem patří mimo jiné Norsko, Finsko, Island, Kanada či Aljaška.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám