Hlavní obsah

Američanka trpí vzácným syndromem, kvůli němuž nikdy nepociťuje strach

Američanka, která trpí vzácnou chorobou nezná pocit strachu. Jeden ze základních instinktů nemá kvůli tomu, že její mozek nevyšle tělu signál o ohrožení a potřebě rychlé reakce na nebezpečí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Před poškozením amygdaly prý žena cítila alespoň strach ze zvířat, která by jí mohla ublížit (ilustrační foto).

Článek

Rozhovor s osmačtyřicetiletou ženou, jež vystupuje pouze pod zkratkou SM, odvysílalo americké rádio NPR. Interview vedl její lékař, neurolog Daniel Tranel. "Řekněte mi, co je strach," zeptal se jí. "Je to něco, o co se snažím, ale po pravdě řečeno netuším," odpověděla žena. I když je talentovaná malířka, má prý potíže nakreslit vyděšený obličej.

Nemoc, kterou trpí, se nazývá Urbachův-Wietheho syndrom. Nemocní mají ochraptělý hlas, okolo očí malé hrbolky a v mozku usazeniny vápníku. Syndrom je vzácný, má ho asi jen 400 lidí ve světě. SM má navíc od mládí rovněž zvápenatělou amygdalu, emoční jádro mozku, jež "vyrábí" strach.

Kdysi se bála alespoň nebezpečných zvířat

Kdysi, před poškozením amygdaly, prý SM cítila alespoň strach ze zvířat, která by jí mohla ublížit. Když se v ní teď vědci pokoušeli vyvolat alespoň nějakou reakci tím, že jí ukázali nebezpečné hady, museli dávat pozor, jinak by žena bez bázně sahala i na jedovaté tvory.

SM dost dobře chápe, co ji může ohrozit na životě. Chybí jí však rychlá a podvědomá reakce na nebezpečí. V jistém slova smyslu žije spokojený život.. Ale protože si musí nebezpečí uvědomovat cíleně, snadno se může dostat do nešťastné situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám