Hlavní obsah

Soud pustil orangutana ze zoo, prý je to osoba a má nárok na svobodu

Buenos Aires

Orangutan má právo na svobodu, neboť je „ne-lidskou osobou”. Rozhodl o tom argentinský soud, který řešil případ orangutaní samice Sandry. Přelomový verdikt, podle něhož může být odvezena ze zoo, dává šanci na úspěch obhájcům zvířecích práv, kteří chystají další podobná soudní podání, uvedla v pondělí agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Asociace ochrnánců zvířecích práv (AFADA) se na soud obrátila s tím, že devětadvacetiletá Sandra má dostatek kognitivních funkcí na to, aby nebyla považována za objekt, nýbrž za osobu. Soud dal tomuto názoru za pravdu a zoo v Buenos Aires tak musí umožnit transfer zvířete, které se narodilo v zajetí v Německu, do přírodního útulku, odkud by mohlo později být případně umístěno do volné přírody.

Vedení zoo zatím nekomentovalo, zda se proti verdiktu odvolá k soudu vyšší instance, na což má deset dní.

Biolog: Polidšťování zvířat je omyl ochránců

Hlavní biolog zahrady Adrian Sestelo však deníku La Nación řekl, že orangutan v zoo nijak netrpí, neboť je to od přírody poklidné a samotářské zvíře, které se sdružuje pouze kvůli rozmnožování.

"Když neznáte biologii druhu a neomluvitelně se domáháte toho, že trpí stresem či depresí, vede to k jedné z nejčastějších lidských chyb, kterou je polidšťování zvířecího chování," nesouhlasil s názorem obhájců zvířecích práv.

Podle vítězné strany soudní pře však případ orangutana, jehož druhový název pochází z indonéského výrazu "lesní muž", otevírá cestu k možnému osvobození dalších druhů zvířat. Právník AFADA Paul Buompadre řekl, že se další soudní pře mohou týkat nejen zvířat ze zoo, ale i z cirkusů, vodních show či vědeckých laboratoří.

Soudy v USA řešily v poslední době několik podobných případů. Ani šimpanz Tommy, ani kosatka držená ve vodním parku však právo opustit své současné majitele nedostaly.

Anketa

Mají mít podle vás hominidé (šimpanzi, gorily a orangutani) chovaní v zoo stejné právo na svobodu jako člověk?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 7185 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám