Hlavní obsah

Nejsympatičtější maminka Moravy a Slezska míří s charitou na Ukrajinu

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola, Pavel Karban

Sedmatřicetiletá ředitelka charity v Krnově Monika Dudová s osmnáctiletou dcerou Monikou zvítězila v sobotu v podvečer ve finále Moravy a Slezska charitativní soutěže o nejsympatičtější maminku a dítě Missis 2015.

Nejsympatičtější maminka Moravy a Slezska míří s charitou na UkrajinuVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Hned zítra odjíždím s humanitární pomocí na Ukrajinu,“ prozradila těsně po vyhlášení rozesmátá vítězka s tím, že před blížícími se Vánocemi poveze charita oblečení, hračky či čokoládu dětem ze sirotčince v Ivano-Frankově.

„Vedou ho řádové sestřičky, jsou tam ale nejen děti, které odloží jejich matky, ale i děti, které odchytnou na ulici,“ popsala Dudová, která bydlí s rodinou v Matějovicích, části obce Rusín na Osoblažsku. Současných poměrů na Ukrajině se maminka Moniky a sedmnáctiletého Ondřeje nebojí. „Hrozně se tam těším, do Ukrajiny jsem blázen,“ přiznala.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Irský tanec předvedla vítězná dvojice Monika Dudová s dcerou Michaelou z Matějovic, části obce Rusín na Osoblažsku.

Spolu s vítězkou postoupily do celostátního finále 22. ročníku klání i další čtyři dvojice: stříbrná Pavla Dostálová s dcerou Pavlou z Olomouce, bronzová Eva Ohlídalová s dcerou Karolínou z Prostějova-Čechovic, čtvrtá Miroslava Janečková se synem Adamem ze Slavkova pod Hostýnem a Lucie Klimenková s dcerou Denisou z Krnova.

Témata her se v průběhu let mění

V soutěži muselo deset soutěžních dvojic absolvovat tři disciplíny. První byla tajná a maminky v ní odpovídaly na otázky porotců. Následovaly módní přehlídka a volná disciplína, ze které se dalo vypozorovat, že z her mezi rodiči a dětmi mizí klasické pohádky a přibývá vlastní tvorba, fantazie, či zcela nové prvky. Zatímco před 15 či více léty byly nejčastěji na pódiu pohádku, kde obvykle dominovala Červená Karkulka a perníková chaloupka, letos se při finále Moravy a Slezska objevil například irský tanec, který bravurně i se stepem předvedl právě vítězný pár, nebo bojová scéna soutěžících z Kostelce, ve které s dýkami v ruce zvítězila třináctiletá Aneta Kozáková nad maminkou Lenkou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lidový kroj patří už tradičně ke klání o nejsympatičtější maminku a dítě, každoročně si ho některá ze soutěžních dvojic zvolí. Letos to byl třetí pár Eva Ohlídalová s dcerou Karolínou.

Soutěžní páry vnesly do scének také hodně kreativity a vlastních nápadů, i když se držely „klasických“ předloh jako Klimenková s jedenáctiletou Denisou, které si vlastním způsobem zmodernizovaly perníkovou chaloupku a pobavily tak publikum v sále hotelu Imperial, kde se klání konalo. „Docela jsme se u toho vyřádily,“ smála se Denisa, která ze sebe nápaditou maskou a kostýmem s chutí vytvořila malou čarodějkou. Korunu vlastní tvorbě dala nejmladší účastnice, čtyřletá Laura Bědajanková z Ostravy Staré Bělé, kterou maminka Monika naučila básničku o tom, jak spadla pec a postavit ji pomohou znovu evropské dotace, když na to ovšem bude dobrý projekt.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pavla Dostálová z Olomouce, která v zemském finále soutěžila s dcerou Pavlou, ukázala ve volné disciplíně uniformu vojenské policie.

I letošní ročník měl tradičně charitativní podtext, pro tři dětské domovy z Moravskoslezského kraje, Diecézní charitu ostravsko-opavskou a Oddělení dětské a prenatální kardiologie Fakultní nemocnice Ostrava se společně s dražbou repliky korunky vítězky vybralo dohromady 45 tisíc korun.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tři nejsympatičtější maminky Moravy a Slezska se svými ratolestmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám