Hlavní obsah

Moře vyplavilo stovky zelených koulí

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pláži Dee Why v Sydney se v posledních dnech objevily stovky až tisíce zvláštních zelených koulí, které vyplavilo moře. Jedná se nejspíše o typ zelené řasy, která se za určitých podmínek může zformovat do podoby koule, uvedl server MailOnline. V Austrálii je však její výskyt velmi vzácný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podivné zelené koule se objevily na australské plážiVideo: Reuters

 
Článek

„Před pár dny se jich tu objevilo jen pár, ale teď jsou všude,“ řekla Jenny Zhangová, která žije nedaleko.

Koule jsou velké zhruba jako tenisový míček. Místní si zprvu dělali legraci, že to jsou vejce vetřelců, ale brzy bylo jasné, že to jsou jen řasy.

„Jednu jsem zvedla a zmáčkla ji. Byla tak měkká. Bála jsem se, aby nebylo něco uvnitř. Překvapilo mě, jak jsou dokonale vytvarované a jak živě vypadají,“ uvedla další z obyvatelek Scarlett de Villiersová.

Podle biologa Alistaira Poorea je to vzácný typ zelené řasy.

„Už jsem něco podobného viděl – občas se mrtvá tráva na dně moře nabalí a vytvoří koule, ale jedná se o mrtvý materiál. Tyhle vypadají, že jsou živé. Je to řasokoule zelená,“ vysvětlil Poore.

Tento druh řasy se nachází především v Japonsku, Skotsku, Estonsku nebo na Islandu. To, že se řasa objevila v Austrálii, je velmi zvláštní a vědce to zaskočilo.

Nic si z toho nedělají místní děti, pro ně se házení zelenými koulemi stalo okamžitě oblíbenou kratochvílí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám