Hlavní obsah

V JAR našli neobvykle velký diamant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Petra Diamonds nalezla ve svém diamantovém dole Cullinan v Jihoafrické republice neobvykle velký bílý diamant o hmotnosti 232,08 karátu. Podle analytiků oslovených agenturou Reuters by jeho cena mohla činit deset až 16 miliónů dolarů (až 343 miliónů Kč).

Foto: Petra Diamonds

Diamant o váze 232 karátů nalezený v diamantovém dole Cullinan v JAR

Článek

Nález je největším nálezem bílého diamantu firmy od roku 2009, kdy ve stejném dole objevila diamant Cullinan Heritage o hmotnosti 507 karátů. Cena tohoto surového diamantu, kterému byl přidělen stupeň jasnosti „dokonalý“, se vyšplhala až na rekordních 35,3 miliónu dolarů.

Petra Diamonds má pět dolů v JAR a jeden v Tanzanii. Firma uvedla, že diamant nemá žádné měřitelné nečistoty. Jeho prodej by se mohl uskutečnit v období od října do prosince.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Důl Cullinan se může pochlubit největším surovým diamantem, který byl kdy nalezen. Je to Cullinan Diamond nalezený v roce 1905. Jeho váha činila 3106 karátů. Později byl rozřezán a vybroušené kameny z něj jsou nyní součástí britských korunovačních klenotů.

Společnost Petra koupila důl od firmy De Beers, která je divizí těžařské společnosti Anglo American a největším producentem diamantů na světě podle tržeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám