Hlavní obsah

Spor o snímek: Opice se vyfotila sama, fotograf si ale nárokuje práva

Britský fotograf přírody, který pořídil slavný „autoportrét“ indonéské opice, se nyní marně domáhá autorských práv ke snímku zveřejněnému internetovou encyklopedií Wikipedia. Její provozovatelé odmítají fotografii smazat s tím, že makak stiskl spoušť sám, a autorská práva tak náleží jemu. Fotograf si však stěžuje na ušlý zisk a mediálně sledovaný případ zřejmě podle deníku The Telegraph dospěje až k soudu.

Foto: Profimedia.cz

Tyto snímky, které pořídil zvědavý makak, Slatera proslavily.

Článek

Do té doby nepříliš známý fotograf David Slater získal snímky v Indonésii, kde se v roce 2011 snažil zachytit život makaků chocholatých. Jedna z opic mu v nestřežené chvíli sebrala foťák a začala si s ním hrát s ostatními členy skupiny.

„Docela nezbedně skákaly okolo mého vybavení a vypadalo to, jako by pózovaly pro fotku, když jedna zmáčkla spoušť,“ popisoval po návratu do Evropy Slater, jemuž tehdy fotografie přinesly celosvětovou publicitu.

„Než jsem získal foťák zpět, vyfotil stovky snímků. Ale málo jich bylo ostrých,“ řekl Slater.

Snímky ho udělaly slavným

Mezi fotkami objevil několik perel, které se dostaly do mnoha světových médií. Wikipedia je zařadila do fondu volně použitelných snímků nazvaného Wikimedia Commons, kde jsou spolu s více než 20 milióny dalších obrázků a videí.

Slater se opakovaně domáhá jejich odstranění, neboť prý porušují jeho autorská práva. Za cestu do Indonésie a vybavení dal údajně téměř sedm tisíc liber (245 000 korun), které by si případným prodejem práv k fotce chtěl vydělat zpět.

Rozhodne soud

Ve Spojených státech sídlící společnost Wikimedia sice před časem snímky smazala, poté je však znovu publikovala s odůvodněním, že autorská práva náleží opici. Ta proti použití autoportrétu námitky neměla.

Slater proto nyní chystá žalobu o ušlý zisk. „Pokud to fotila opice, vlastní práva ona, ne já, to je jejich základní argument. Neuvědomují si ale, že to musí rozhodnout soud,“ prohlásil fotograf.

„Na každých 10 tisíc snímků, které vyfotím, se najde výdělečný. A tohle byl ten jeden. Bylo to jako rok práce,“ dodal Slater.

Reklama

Výběr článků

Načítám