Hlavní obsah

Kamarádky našly rybí zdechlinu za milióny

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět mladých Britek učinilo v sobotu na dovolené v jihozápadní Anglii nález, na který asi do konce života nezapomenou. U břehu poblíž města Torquay totiž narazily na zdechlinu vzácného dvoumetrového tuňáka obecného. Vůbec přitom netušily, o jak vzácný objev se jedná, uvedl server MailOnline.

Foto: Profimedia.cz

Pětice kamarádek se nezapomněla zvěčnit se vzácným nálezem.

Článek

Kamarádky, které se seznámily na univerzitě, byly na dovolené a vyrazily na výlet na kajacích. Sotva vyrazily, spatřily něco ve vodě.

„Zakřičela jsem, že to je žralok, ale pak jsme zjistily, že ať už to je cokoliv, je to mrtvé. Dotáhly jsme to na břeh, kde se shromáždil docela velký dav,“ řekla 22letá Sarah Littleová.

Ryba byla označena za tuňáka žlutoploutvého a skončila u místního rybáře, kterému se hodila na návnady. Později se však zjistilo, že se jedná o tuňáka obecného, což je mnohem vzácnější druh, který se navíc v britských vodách vyskytuje jen zřídka.

Na talíři neskončí

Vzhledem k jeho ohrožení je maso tohoto druhu velmi ceněné, na aukcích v Tokiu dosahuje cena za kilogram v přepočtu i přes 100 tisíc korun. Loni nedaleko Torquay chytili jiného tuňáka obecného, jenž byl oceněn na 500 tisíc liber (přes 17 miliónů korun). Exemplář, který našly kamarádky, byl zhruba dvakrát větší. Odhaduje se tak, že by měl cenu kolem miliónu liber.

I když ale byla zdechlina jedlá, Britky z ní neuvidí ani penny. Lov a prodej tuňáků obecných jsou zákony Evropské unie zakázány. Místo talíře v restauraci se tak ryba podívá na stůl vědcům z univerzity v Exeteru, kteří ji prostudují.

„Nevadí nám, že z toho nemáme peníze. Nemůžete oplakávat něco, co jste neměli. Rozhodně nám to vylepšilo dovolenou,“ dodala za všechny kamarádky Littleová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám