Hlavní obsah

Skleněná vyhlídková plošina 400 metrů nad zemí praskla přímo pod turistou

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosklené vyhlídkové kukaně v chicagském mrakodrapu Willis Tower jsou oblíbenou atrakcí, poskytují totiž krásný výhled na město z výšky 412 metrů. Ve středu večer ale v jedné z nich prožil jeden návštěvník hororové chvíle, když pod ním sklo začalo praskat. Zástupci firmy, která mrakodrap spravuje, ale ujistili, že turista nebyl v nebezpečí, napsal list Chicago Tribune.

Foto: Alejandro Galibay, ČTK/AP

Skleněný panel praskl v momentě, kdy na něm stál turista

Článek

„Cítil jsem, jak sklo praská. Upřímně, byl jsem v šoku, vystrašilo mě to,“ popisoval chvíle, kdy pod ním začalo sklo praskat, Alejandro Galibay z Kalifornie.

Ve čtvrtek ale Mike Swanberg, šéf firmy, která sklo v mrakodrapu nainstalovala, uvedl, že strach turisty byl sice pochopitelný, ale ve skutečnosti mu nic nehrozilo. Praskla totiž jen šest milimetrů tlustá ochranná vrstva. Až pod ní je devíticentimetrové sklo, které je schopno udržet devět tun váhy.

BEZ KOMENTÁŘE: Prosklená vyhlídková plošina v chicagském mrakodrapu

Tenčí vrstva chrání sklo od toho, aby se poškrábalo, a každých šest až devět měsíců je vyměněna. Swanberg dodal, že se nestává tak často, aby praskla. V posledních pěti letech se to prý stalo třikrát. Většinou k prasknutí dojde poté, co na ni něco spadne.

Ve čtvrtek inspektoři ze stavebního úřadu všechny čtyři vyhlídkové kukaně nechali preventivně zavřít, ale pozdě odpoledne už byly tři, v nichž sklo neprasklo, opět otevřené pro návštěvníky.

K výměně prasklého panelu skla došlo během čtvrtka, otevření poškozené kukaně se pak očekává během pátku poté, co vše prověří inspektoři.

Mrakodrap Willis Tower byl dokončen v roce 1973 a až do výstavby malajsijských Petronas Twin Towers byl s 442 metry nejvyšší budovou světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám