Hlavní obsah

Začala dodržovat jídelníček z 2. světové války: Zhubla 36 kilogramů a ušetřila sto tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nottingham

Carolyn Ekinsová z Nottinghamu měla jako svobodná matka velké problémy se uživit. Stres působil nepříznivě nejen na psychiku a navíc obaloval její tělo tukem. Pak ale nadšenkyně pro dějiny z období 2. světové války našla knížku, která popisovala přesný rozpis potravin, jež lidé v období boje s nacisty konzumovali. Začala ho dodržovat, zhubla šestatřicet kilo a ušetřila v přepočtu na koruny sto tisíc za rok.

Foto: Profimedia.cz

Carolyn Ekinsovou začalo vaření podle přídělové kuchařky bavit.

Článek

Carolyn dříve vážila hrozivých 160 kilogramů – bylo to období, kdy nabrala nejvíc za celý svůj život. Konzervovaná jídla a rychlé občerstvení vyměnila za recepty z 2. světové války, kdy lidé museli vyjít se základními potravinami, které dostávali na příděl. Brožuru o výživě i s recepty vydalo za 2. světové války britské ministerstvo potravin a osmačtyřicetiletá Ekinsová se jimi začala řídit.

Foto: Profimedia.cz

Lákavě to možná nevypadá, je to však levné a zasytí to.

Místo týdenních výdajů za jídlo ve výši sedmdesáti liber (asi 2300 korun) se dostala na pouhých čtrnáct liber (asi 460 korun). Za rok tak ušetřila tři tisíce liber – asi sto tisíc korun.

„Měla jsem finanční potíže jako svobodná matka a také jsem měla problémy s váhou – obojí mě vážně negativně ovlivňovalo v životě. Začala jsem vařit podle přídělové kuchařky a byla to zábava, která mě chytila. A dokonce jsem začala žít zdravě a ušetřila peníze,“ pochvaluje si administrátorka sociálních sítí.

Mdlá chuť se vytratila

Za 2. světové války dostávali Britové, stejně jako mnohé jiné evropské národy, jídlo na příděly. Týdně měli nárok na sto gramů slaniny či šunky, 226 gramů mletého masa, padesát gramů másla, padesát gramů sýra, sto gramů margarínu, sto gramů ztuženého tuku na vaření a litr a půl mléka.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadala Carolyn Ekinsová v nejhorším období. Vážila 160 kilogramů.

Dále pak měli 225 gramů cukru, padesát gramů čaje a jedno balení vajec jednou za čtyři týdny. Na příděl se vedle toho rozdávaly zelenina, ovoce, chléb a vločky.

„Ze začátku bylo šíleně těžké si na to zvyknout, protože jsme dosud jedli jen moderní potraviny plné aditiv, konzervantů a ochucovadel. Všechno mi přišlo hrozně mdlé, ale po týdnu či dvou jsem si to začala užívat, protože se změnila paleta jídel,“ dodala matka tří dětí z Nottinghamu v rozhovoru pro Daily Mirror.

Reklama

Výběr článků

Načítám