Hlavní obsah

Jedinečné záběry: Co vidí sokol, když loví kořist

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vědkyně Suzanne Amador Kaneová zveřejnila působivé záběry sokolů při lovu, které pořídily kamery připevněné na zádech nebo hlavě těchto dravců. Bioložka pomocí nich studovala styl, jakým útočí na kořist.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Co vidí sokol, když loví kořist?Video: Eddy de Mol, François Lorrain, Reuters

 
Článek

Kaneová zjistila, že sokoli, kteří loví téměř výhradně ptáky za letu, se snaží při pronásledování kořisti „kamuflovat“ svůj pohyb klikatou dráhou letu.

Ptáci také využívají široké zorné pole k tomu, aby měli zrak neustále zaměřený na pohybující se ptáky. Těmi byly v tomto případě především vrány.

Videa pro vědkyni působící na univerzitě v Haverfordu natočili v roce 2011 sokolníci Eddy De Mol a Francois Lorrain v Belgii, Nizozemí, Velké Británii a také USA. Kamerami bylo vybaveno osm sokolů.

Američanka záběry měsíce analyzovala a výsledky svého bádání publikovala minulou středu v časopise Journal of Experimental Biology. Původně se přitom chtěla zaměřit na chování lovené kořisti sokolů. Moc přínosných poznatků ale s kolegy nezjistila, a tak k tomu přistoupila z druhé strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám