Hlavní obsah

Devítiletý zdolal nejvyšší americkou horu

Devítiletý Američan Tyler Armstrong vystoupil na Štědrý den na Aconcaguu v Argentinských Andách, která je s 6962 metry nejvyšší horou obou Amerik a současně i nejvyšší horou západní a jižní polokoule. Při výstupu ho doprovázel jeho otec Kevin Armstrong a tibetský šerpa Lhawang Dhondup.

Foto: Claudio Gutierrez, ČTK/AP

Tyler Armstrong

Článek

Doposud byl nejmladším pokořitelem Aconcaguy desetiletý Američan Matthew Moniz, který vystoupil na její vrchol v roce 2008.

Tylerův otec prozradil, že chlapec před zdoláním vrcholu dvakrát denně trénoval.

Otec ještě dodal, že syn sám měl zájem o výstup: „Mnozí lidé si myslí, že my jako rodiče tlačíme na Tylera, aby to dělal, ale je to přesně naopak.” Tyler už loni pokořil Kilimandžáro.

Foto: Claudio Gutierrez, ČTK/AP

Tyler Armstrong se svým otcem Kevinem

Chlapec byl z výstupu nadšen: „Můžete vidět atmosféru tady nahoře. Všechna oblaka jsou pod vámi a je tu fakt zima.“ Svůj výkon ale nepovažuje za nijak mimořádný: „Každé dítě to dokáže a všechny by si to měly zkusit, zaměřit svou mysl na cíl.“

Jeho výstup pomáhá získat peníze na výzkum svalové dystrofie. Právě to pomohlo chlapci získat povolení argentinských úřadů zdolat vrchol Aconcaguy, který si vyžádal životy více než stovky horolezců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám