Hlavní obsah

Vědci objevili slona trpaslíka

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srí Lanka

Biologové na Srí Lance objevili samce slona indického trpícího trpasličím vzrůstem. Jedná se o první zdokumentovaný případ nanismu u dospělého jedince žijícího v přírodě. Tito chobotnatci dorůstají výšky až čtyři metry, tento „trpaslík“ měří však jen 150 centimetrů, uvedl server mongabay.com.

BEZ KOMENTÁŘE: Trpasličí slon měří na výšku jen 150 centimetrů

 
Článek

Podle vědců se zvíře trpasličího vzrůstu dožívá dospělosti v divoké přírodě jen velmi zřídka. Je totiž ve velké nevýhodě. „Většina zvířat, hlavně savců, jsou buď predátorem, nebo kořistí. Pokud je kořist trpasličího vzrůstu, je pravděpodobné, že bude brzy chycena. A trpasličí dravec zase velmi těžko uloví nějakou kořist, proto je nepravděpodobné, že by v divočině přežil,“ uvedl biolog Prithiviraj Fernando.

Jedinec trpící nanismem má buď nepřiměřeně krátké končetiny vzhledem k velikosti těla, nebo je celkově menší, než bývá obvyklé. To může být způsobeno řadou genetických mutací. V tomto případě se jedná podle Fernanda o první variantu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám