Hlavní obsah

Soutěž Arabové mají talent málem vyhrála blonďatá Američanka, která neumí arabsky

Senzace soutěže Arabové mají talent, třiadvacetiletá Američanka Jennifer Groutová, získala v sobotním finále druhé místo. Dívka, která arabsky rozumí jen málo, ale přesto dokázala nadchnout svým podáním tradičních arabských písní, překonala jen syrská taneční skupina SIMA. Informoval o tom v neděli server zpravodajské stanice Al-Arabíja.

BEZ KOMENTÁŘE: Úryvek z vystoupení Jennifer GroutovéVideo: Arabs Got Talent

 
Článek

Jak uvedla stanice CNN, Groutová v talentové soutěži zabodovala s repertoárem legendární egyptské zpěvačky Um Kulsúm, která je natolik uctívaná, že mnozí arabští zpěváci nemají odvahu předvádět její písně.

Přitom zprvu prý blondýnka, která studovala klasickou hudbu a operu, působila na jevišti nepatřičně. Často nerozuměla pokynům porotců ani jejich hodnocení. Při jejím prvním vystoupení dokonce vypadala tak nervózně, že si podle CNN mnozí mysleli, že úplně propadne.

„Bylo to o nervy, protože jsem přišla na jeviště a nerozuměla jsem,“ řekla Groutová.

Když ale začala hrát na loutnu a zpívat, okamžitě si získala přítomné i odborníky.

Vyvolala kontroverzi

Přestože se objevily kritické hlasy odsuzující, že se Američanka účastní soutěže pro Araby, spousta arabských přispěvatelů na Facebooku a dalších sociálních sítích po sobotním finále litovala, že Groutová soutěž nevyhrála. Diskutéři z arabských zemí vyzdvihovali její talent a přáli jí štěstí a úspěchy do budoucna.

„Nenacházím rozdíl mezi vámi a dalšími legendárními arabskými zpěváky. Jste úžasná a já si přeji, abyste se stala slavnou po celém světě,“ napsal jeden z fanoušků Omar Dabbagh z Iráku.

Zájem o orientální hudbu v Groutové vzbudil za studií v Montrealu před třemi lety zpěv libanonské divy Fajrúzy. K východu se definitivně obrátila, když si poslechla zpěv Um Kulsúm. Začala se učit arabsky a také hře na místní tradiční loutnu. Odjela do Maroka, kde zpívala hudbu Berberů, a vystupovala v Marrákeši.

K vítězství neměla daleko

V sobotním finále soutěže Arabové mají talent, kam se dostalo 12 nejlepších účinkujících, ji předčila jen syrská skupina SIMA, jejíchž šest členů předvedlo moderní tance.

V předchozích dvou ročnících první místo obsadili egyptský básník a saúdskoarabský umělecký soubor předvádějící černé divadlo. Letos byla pro vítěze připravena odměna 133 000 dolarů (2,6 miliónu korun), nové auto a kontrakt s televizí MBC, napsal server stanice Al-Arabíja.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám