Hlavní obsah

Sonda pořídila nové záběry tajemného Saturnova hexagonu

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve středu zveřejnil video unikátního šestiúhelníkového útvaru, jenž obíhá okolo severního pólu Saturnu. Je označován jako hexagon a zachytila ho sonda Cassini.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry Saturnova hexagonuVideo: Reuters

 
Článek

Snímky hexagonu pořídila sonda během asi desetihodinového intervalu. Použito bylo několik barevných filtrů, vědci si tak mohli dobře prohlédnout pohyb mraků uvnitř útvaru. Přirozenými barvami hexagonu jsou odstíny zlaté a modré. Tato podoba je vidět na druhém videu.

Šestiúhelník byl objeven před více než 30 lety sondou Voyager. Jeho průměr je podle některých odhadů asi 30 tisíc kilometrů a nejčastěji je charakterizován jako tryskové proudění. Podle vědců jeho stabilita souvisí se složením Saturnu, který je v podstatě plynovou koulí a hexagon tak nemá v cestě nic, co by ho narušovalo.

V útvaru, o němž toho vědci zatím moc nevědí, se pohybuje superhurikán široký asi 2000 kilometrů. Sonda Cassini ho zaznamenala už v roce 2004, kdy vstoupila na oběžnou dráhu šesté planety sluneční soustavy, ale podrobně ho vyfotila až před sedmi měsíci. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán na Saturnu je 20krát větší než ty na ZemiVideo: Reuters/NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Hurikán sdílí některé vlastnosti s hurikány na Zemi – například má ve svém středu charakteristické oko a stejně jako hurikány na severní polokouli naší planety se otáčí proti směru hodinových ručiček.

„Hurikány na Zemi většinou trvají týden, ale tento tam (na Saturnu) je už desetiletí, a kdo ví, možná i století,“ řekl o bouři v prohlášení k novým snímkům šestiúhelníku Andrew Ingersoll, který se na Kalifornském technickém institutu stará o zpracování dat ze sondy Cassini.

Hexagon je v současné době pro sondu lépe viditelný, na konci roku 2012 ho totiž začalo osvětlovat Slunce. Nejlepší podmínky pro pozorování se pak očekávají v roce 2017 během Saturnova letního slunovratu.

Reklama

Související témata:

Související články

Superhurikán na Saturnu je velký jako Indie

Planetární sonda Cassini zachytila první detailní snímky hurikánu na severním pólu Saturnu. Bouře je široká 2000 kilometrů, což je asi dvacetkrát více než...

Jupiter a Saturn zkrápí démantový déšť

Za odvážné, ale dosti pravděpodobné označili účastníci konference Americké astronomické společnosti tvrzení kolegy z americké NASA, že z mraků na obřích...

Výběr článků

Načítám