Hlavní obsah

V zoo natočili vylíhnutí kondora

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada v argentinském Buenos Aires se v pátek pochlubila dva týdny starým mládětem kondora andského a zároveň zveřejnila i video zachycující asistované vylíhnutí. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vylíhnutí kondora v argentinské zoologické zahraděVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se o první mládě, které se letos vylíhlo v rámci programu na ochranu těchto ohrožených jihoamerických dravých ptáků.

Ještě než malý kondor spatřil světlo světa, strávil ve svém vejci dva měsíce v inkubátoru, pomocí něhož ošetřovatelé udržovali vejce ve správné teplotě a monitorovali ho.

Mládě, které zaměstnanci zoo pojmenovali jako Raiman Noe, se vylíhlo za pomoci ošetřovatelů. Ti rozbili část skořápky, aby novému přírůstku usnadnili příchod na svět. Zatím mládě váží 196 gramů a než dosáhne stáří tří týdnů, zůstane ve speciální kóji, kde můžou jeho pečovatelé dle potřeby regulovat teplotu.

Kondor andský patří s rozpětím křídel přesahujícím tři metry mezi největší létající ptáky na světě, a ač nemá přirozeného nepřítele, je ohroženým druhem. Můžou za to změny v jejich přirozeném prostředí výskytu a také aktivita člověka.

„Kondoři kladou jen jedno vajíčko a mají jedno mládě každé dva roky,“ řekla Vanesa Astoreová ze zoo v Buenos Aires a dodala, že v rámci programu na záchranu těchto ptáků už úspěšně odchovali 51 jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám