Hlavní obsah

Ženu se sloní nohou považují za posedlou ďáblem

Novinky, vps

Sadia Abdinurová ze Somálska začala kvůli infekci před sedmi lety trpět elefantiázou nohy, tedy ztluštěním kůže a podkoží způsobeným ucpáním lymfatických cév a uzlin. Její sloní noha dnes váží více než 30 kilogramů, což jí kromě zdravotních obtíží způsobuje i problémy v osobním životě. Lidé v její vesnici ji totiž považují za posedlou ďáblem a zavrhli ji. Teď jí ale svitla naděje na pomoc.

BEZ KOMENTÁŘE: Somálka se kvůli sloní noze nemůže starat o své dvě děti

 
Článek

Pětatřicetiletá Afričanka je dnes neschopná pohybu a po smrti svého manžela se nemůže starat o své dvě děti, které se narodily ještě před propuknutím elefantiázy. Její sousedé a přátelé jí v těžké životní situaci nepomohli, kvůli jejímu onemocnění se jí totiž začali vyhýbat, napsal server listu Daily Mail.

Jejího příběhu si všimla britská charita Alhidaya a snaží se ženě pomoct. Pokud se totiž žena nebude léčit, hrozí jí velmi vážné zdravotní problémy a je pravděpodobné, že by zemřela předčasně.

Náročná operace

Charitativní společnost se pokusila zařídit operaci v nemocnici v keňském Nairobi, ale tamní lékaři ji odmítli provést. Nemají na to totiž potřebné zkušenosti ani vybavení. V současné době se tak charita snaží vybrat peníze na převoz a operaci ženy ve Velké Británii.

„Ta operace je velmi náročná a může trvat až deset hodin. Respektuji rozhodnutí chirurgů z Keni nepouštět se do ní,“ řekl britský chirurg Nigel Standfield, který nabídl, že operaci provede zadarmo.

Není času nazbyt

I tak je ale na převoz ženy a následnou rehabilitaci potřeba asi 30 tisíc liber (necelý milión korun).

„Pokud se Sadia v dohledné době nedočká pomoci, zemře. Každý den se její život stává složitějším,“ upozorňuje Shugri Hussein z charity Alhidaya, že se jedná o opravdu vážný případ a prostředky je potřeba vybrat co nejrychleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám