Hlavní obsah

Nejmenší auto na světě. Vydat se do provozu vyžaduje odvahu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do miniaturního džípu, který figuruje v letošním vydání Guinnessovy knihy rekordů jako nejmenší automobil na světě, se dospělý člověk sotva nasouká a asi by ho nenapadlo vyjet v něm na silnici. Vozítko je ale způsobilé k provozu na pozemních komunikacích a lze se tak s ním prohánět v běžném provozu. Jen to chce odvahu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jízda v nejmenším automobilu na světěVideo: Reuters

 
Článek

Konstruktér vozu Austin Coulson z amerického Phoenixu použil jako základ pro svůj projekt díly ze čtyřkolky a také dětského kočárku. Jeho výtvor měří 63,5 cm na výšku, 65,41 cm na šířku a je dlouhý 126,47 cm.

„Když mě lidé v tomto autě vidí, říkají si, že není možné, aby mohlo legálně na silnice. Každý si totiž myslí, že existují nějaká pravidla ohledně velikosti aut. Ale v zákoně nic takového není. Lidé jsou proto hodně překvapení,“ řekl o svém výtvoru mechanik, který se živí výrobou aut na zakázku.

Jízda v malém džípu není žádná legrace. Maximální rychlost je sice jen kolem padesáti kilometrů za hodinu, ale vzhledem k tomu, že podvozek a zavěšení autíčka za moc nestojí, člověk si podle Coulsona připadá, jako když jede o sto kilometrů za hodinu víc.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejnižší auto na světě připomíná dětskou hračku

Loni se do Guinnessovy knihy rekordů dostalo jiné zmenšené vozítko, kterým byl japonský Mirai. Žlutý elektromobil drží s výškou 45 centimetrů prvenství v kategorii nejnižšího automobilu způsobilého pro jízdu na silnici. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám