Hlavní obsah

Odborníci nahráli melodii uklidňující děti, když šel Titanik ke dnu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukolébávající a zároveň ponurá melodie zněla na jednom ze záchranných člunů, když se 15. dubna 1912 potápěl slavný Titanik. Rozbité hrací prasátko specialisté opravili, aby mohli pořídit autentickou nahrávku a odkrýt tak další kousek smutného osudu zaoceánského parníku a jeho pasažérů.

BEZ KOMENTÁŘE: Nahrávka melodie, kterou vydávala hračka jedné z cestujících na Titaniku

 
Článek

Téměř 270 metrů dlouhý Titanik po srážce s ledovcem pomalu klesá ke dnu. Na palubě vzniká panika a cestující se snaží rychle nastoupit do záchranných člunů, kterých zdaleka není dostatek. Nikdo s takovou katastrofou nepočítal. Tenhle příběh všichni dobře znají. Edith Rosenbaumová ho zažila na vlastní kůži.

Tehdy téměř pětatřicetiletá žena byla v době, kdy loď narazila do ledovce, ve své kajutě a celou situaci pozorovala skrze malé okénko. S sebou měla hrací prasátko, které dostala od své matky jako talisman. Hračku měla u sebe také na záchranném člunu číslo 11, kde její melodie odváděla pozornost dětí, aby nevnímaly steny umírajících kolem.

Tajemství odkryto

Edith Rosenbaumová, která se později přejmenovala na Edith Russelovou, pracovala jako žurnalistka. Zemřela v nedožitých 98 letech v dubnu 1975. Její talisman se v roce 2003 dostal do rukou odborníků v britském Národním námořním muzeu. Těm se nedávno podařilo desítky let nefunkční hračku opravit, zprovoznit a pořídit tak unikátní záznam originální hudby, kterou vydávala.

Prasátko vyrobené ze dřeva a papírové hmoty je pokryté skutečnou prasečí srstí. Melodie, kterou hraje, je zpomalenou verzí skladby La Sorella, kterou složil Charles Borel-Clerc asi sedm let před tím, než Titanic vyrazil na svoji první a zároveň poslední cestu. Skladba je známá také pod názvem La Matchiche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám