Hlavní obsah

V Německu vypustili celé jezero kvůli želvě, která kousla chlapce

– Irsee
Novinky, vps

V obci Irsee na jihu Německa pátrají po želvě, která minulý týden kousla v tamním jezeře osmiletého chlapce do Achillovy šlachy. Jezero bylo vypuštěno a želvu, kterou odborníci identifikovali jako kajmanku supí, hledají desítky lidí. Na její nalezení je dokonce vypsaná odměna v hodnotě 1000 eur (asi 26 tisíc Kč), napsala agentura Reuters.

V Německu pátrají po agresivní želvěVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Chlapec jménem Andreas byl podle serveru Spiegel Online v Irsee na dovolené se svými rodiči. Zranění způsobené kousnutím vyžadovalo operaci a hoch bude muset sedm týdnů nosit sádru. Prokázal ale charakter, když řekl, že si nepřeje, aby bylo želvě ublíženo. Měla by podle něj skončit v zoo.

Lékaři se nemohli shodnout na viníkovi kousnutí, podle odborníků ho nemohlo způsobit žádné ze zvířat, která se v oblasti běžně vyskytují. Fotografie zranění proto byly zaslány do ústavu zoologie v Mnichově, kde ve čtvrtek vynesli překvapivý verdikt – může za něj kajmanka supí.

Místní jsou naštvaní

Kajmanku, která může dorůst až do délky 140 centimetrů a svými čelistmi je člověku nebezpečná, nejspíše vypustil do vody chovatel. Želva totiž v Německu přirozeně nežije, její místo výskytu je v jihovýchodní části USA.

Oblíbené místo letních dovolených vypuštěním vodní plochy značně utrpělo, místní obyvatelé proto neskrývají své rozhořčení nad nezodpovědností majitele želvy.

„Ten, kdo to udělal, nás naštval. Je to totiž jedno z našich nejhezčích míst na koupání. Posledních šest týdnů bylo úžasných, ale jen do pondělí nebo středy, pak už nic nebylo. Myslím si, že od toho, kdo to provedl, to je odporné a nezodpovědné,“ uvedl pro Reuters obyvatel Irsee Günter Oberweiler.

Pátrají dobrovolníci i policie

Po želvě, kterou obyvatelé překřtili na Lotti, od víkendu pátrají desítky dobrovolníků a členů místní hasičské jednotky. Starosta obce dokonce za nalezení zvířete vypsal odměnu v hodnotě jednoho tisíce eur. Po vlastníkovi želvy pátrá policie.

„Rozhodně se na to přijde, policie to vyšetřuje. Už jsou na stopě, uvidíme, co se jim podaří zjistit. Je to opravdu strašné, vypustit něco takového do jezera, kde si hrají děti,“ řekl starosta Andreas Lieb.

Na úterý byl nachystán příjezd expertů z ústavu zoologie, den předtím proto probíhaly poslední přípravy. Dobrovolníci například vztyčovali plot, přes který se želva nedokáže dostat. Obyvatelé doufají, že s pomocí odborníků se jim želvu podaří konečně najít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám