Hlavní obsah

Muž chybou obdržel na účet 92 233 720 368 547 800 dolarů

Novinky, Vojtěch Pospíšil
Filadelfie

Společnost, která provozuje internetový platební systém PayPal, se postarala o kuriózní chybu. Chrisi Reynoldsovi z amerického státu Pensylvánie totiž poslala na jeho účet přesně 92 233 720 368 547 800 dolarů. To je 92 biliard a nějaké „drobné“. K Američanově smůle si ale systém chybu uvědomil a peníze mu sebral, informoval server CNN.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když si Reynolds v pátek otevřel e-mail s výpisem za měsíc červen, vynechalo mu srdce. Jako konečná bilance totiž byla uvedena částka více než 92 biliard dolarů. V přepočtu na koruny by se jednalo o 1,8 triliónu. Měsíc přitom začínal s pouhými 140 dolary (2756 korun).

Reynolds, který společně se svou ženou vlastní společnost poskytující PR služby, si zprvu myslel, že jde o vtip.

Rychle nabyl, rychle pozbyl

Šestapadesátiletý Američan z Filadelfie prý používá PayPal asi deset let. Nakupuje pomocí něj na serveru eBay a málokdy utratí víc než sto dolarů měsíčně. Obrovská částka ho proto překvapila. Poté, co opadl prvotní šok, přihlásil se na svůj účet. A následovalo rychlé vystřízlivění. Svítila na něj totiž jedna velká nula.

Systém na chybu přišel a napravil ji odebráním peněz z účtu. Reynolds tak byl jen chvilkovým boháčem. Zástupce platebního systému omyl uznal a jako kompenzaci nabídl dar charitě podle Američanova výběru.

„Zcela očividně to byla chyba a my si vážíme toho, že pan Reynolds to chápe,“ stojí v prohlášení PayPalu.

Splatil by státní dluh

Nemá smysl vypisovat, co všechno by si Reynolds mohl za peníze koupit v případě, že by jimi opravdu disponoval. Bylo by toho totiž opravdu hodně, navíc by zahanbil všechny světové boháče. Jmění celkem 1426 lidí z letošního žebříčku miliardářů časopisu Forbes bylo ohodnoceno dohromady na 5,4 biliónu dolarů. To je asi 17 000krát méně než chybně zaslaná částka.

Český státní dluh, jehož výše se aktuálně pohybuje okolo 1,68 biliónu korun, by mohl Reynolds splatit více než miliónkrát. A právě státní dluh, v jeho případě samozřejmě ten americký, by byla Američanova první útrata.

„Jsem velmi zodpovědný. Jako první bych splatil státní dluh. A pak bych koupil Phillies (baseballový klub), pokud bych dostal dobrou cenu,“ zavtipkoval Reynolds.

Reklama

Výběr článků

Načítám