Hlavní obsah

Tříletá holčička trpící autismem našla klid v umění, obrazy prodává za desetitisíce

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Iris Halmshawová z Anglie ráda maluje. Je v tom dobrá a její obrazy se prodávají za stovky liber. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby Iris nebyly teprve tři roky a netrpěla by autismem. Normální svět je pro dívenku nepředvídatelný a plní ji strachem, ale umění ji uklidňuje, napsal britský list Daily Mail.

BEZ KOMENTÁŘE: Tříletá autistka uchvátila svět svým výtvarným nadánímVideo: irisgracepainting.com

 
Článek

Rodiče Iris poznali brzy, že s jejich jediným dítětem není něco v pořádku. Nereagovala na svoje jméno, mysleli si proto, že je hluchá. Později se objevily další znepokojující příznaky.

„Nenáviděla chození mezi ostatní děti. Když byla mezi nimi, třásla se strachem. A ačkoliv mě objala, všechny ostatní odstrkovala, včetně jejího otce a prarodičů,“ řekla dívčina matka Arabella Carter-Johnsonová.

Holčička nebyla schopna očního kontaktu a nehrála si s hračkami. Měla ale neuvěřitelnou vizuální paměť. Zapamatovala si každý předmět v místnosti, a pokud někdo s něčím pohnul, byla nervózní.

Její rodiče proto vyhledali pomoc. V prosinci roku 2011 lékaři diagnostikovali, že Iris trpí těžkým autismem.

Foto: http:/irisgracepainting.com

Iris maluje jeden ze svých obrazů

„Když jsme zjistili diagnózu, řekla jsem si, že jí musím pomoct, najít něco, co bude milovat. Doktor nám řekl, ať zkusíme cokoliv, co bude pro naše dítě bezpečné,“ řekla dívenčina matka, která je svatební fotografkou.

Interakce s ostatními dětmi nevycházela, rodiče proto v jejich domě na venkově udělali Iris vlastní hřiště. Pořídili spoustu smyslových hraček, které jejich dcera miluje, a trampolínu nebo bazének s plastovými míčky. Cílem bylo, aby Iris nebyla ponořená do svého vlastního světa a zábavným a konstruktivním způsobem spolupracovala s její matkou a dalšími členy rodiny.

„Jednoho dne jsem nakreslila nějaké panáčky a Iris se to moc líbilo. Moje máma přinesla malířský stojan a barvy. Iris udělala jeden tah a barva stekla dolů. Byla vzteklá a propukla v pláč. Ale přišli jsme na to, v čem byl problém. Nebylo to barvou, ale tím, že ji nemohla kontrolovat. Tak jsem dala papír na stůl místo na podstavec a ona hned zaplnila celou stránku. Vypadalo to, že intuitivně ví, co má dělat,“ popsala Arabella náhodný začátek umělecké kariéry.

Poté, co Iris dokončila první obraz, zveřejnila ho její pyšná matka na Facebooku. Ozvala se jí jedna z jejích bývalých klientek a zeptala se, zda si může obraz koupit. V té době rodiče ani nenapadlo, že by mohli díla své dcerky prodávat, tak obraz nechali zarámovat a nechali ho ženě za nákladovou cenu.

Foto: http:/irisgracepainting.com

Iris malování uklidňuje a dělá ji šťastnou

Iris se ale do malování vrhla. Dělá to s naprostou soustředěností a na úrovni, která je vzhledem k jejímu věku obdivuhodná. Svému koníčku by se věnovala i pět hodin denně, ale její matka se snaží, aby dělala i jiné věci. Někdy obraz dokončí za pár hodin, jindy se k němu vrací přes týden. Za poslední měsíce vytvořila 35 obrazů. Slovo o jejím talentu se rychle šířilo a její díla se najednou začala prodávat za větší a větší částky.

Soukromý sběratel nedávno koupil dva její obrazy za 1500 liber (asi 45 tisíc korun) za každý. Mimo originály se dobře prodávají i reprodukce, a to až za 300 liber (9 tisíc korun) u největších formátů. Výtěžek z některých prodejů byl věnován různým charitativním organizacím.

Chystá se výstava

Zájem o obrazy je obrovský, vždyť internetovou stránku, která se věnuje Iris a také se snaží zvýšit povědomí o autismu, navštívilo už přes 100 tisíc lidí z celého světa. Na uspokojení poptávky by potřebovali několikanásobně víc originálů, lidé ale berou za vděk i reprodukcemi.

Originály teď navíc nejsou na prodej a schovávají se na plánovanou listopadovou výstavu, po které bude následovat aukce všech obrazů. Dívčini rodiče si totiž moc dobře uvědomují, že Iris může malování kdykoliv přestat bavit. Výtěžek z aukce pak chtějí použít na finančně náročnou terapii, kterou holčička podstupuje třikrát týdně.

„Od té doby, co začala malovat, má lepší náladu. Zlepšila se její komunikace, říká víc a víc slov a už se nevyhýbá očnímu kontaktu,“ popsala Irisina matka pozitivní vliv malování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám