Hlavní obsah

V Německu budou odpočívadla platit řidičům, že si u nich odskočí

– Berlín

V létě budou některá odpočívadla v Německu ležící mimo dálnice sama motoristům platit za to, že si u nich dojdou na toaletu. Takzvané autohofy chtějí touto netradiční akcí bojovat proti konkurenci u dálnic.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Na velké části německých dálničních odpočívadel s restauracemi a čerpacími stanicemi musí cestující zaplatit za návštěvu záchodu sedmdesáticentový poplatek (18 Kč), z něhož je mu pak při nákupu občerstvení nebo suvenýrů vráceno 50 centů (13 Kč). Za samotné odskočení si tak ve finále zaplatí 20 centů (pět Kč). Chystaná prémie bude fungovat přesně opačně.

"Během letní sezóny 2013 dostanou zákazníci po zaplacení padesáticentového poplatku na toaletě nazpátky 70 centů," oznámil svaz provozovatelů autohofů VEDA, podle něhož se do této akce zapojí nejméně 35 zařízení po celém Německu, některá i poblíž hranic s Českou republikou. Na svých internetových stránkách svaz zveřejnil mapku, kde řidiči rozdávačná odpočívadla najdou.

Akce potrvá od 19. června do 11. září a VEDA si od ní slibuje, že motorestům přímo u dálnic odláká část zákazníků.

Bonus 20 centů za návštěvu toalety nedostane vyprázdněný motorista v hotovosti na ruku, ale obdrží kupón, který bude moci použít při placení v restauraci nebo v obchodu motorestu. Zhodnotí ho tak podobně jako záchodkové kupóny na dálničních odpočívadlech.

Ta za placená WC nedávno kritizoval největší autoklub v Německu ADAC. Z hlediska kvality hygieny se podle něj nijak neliší od zařízení, která za použití toalet nic nevybírají nebo vracejí celou částku například při nákupu občerstvení. Provozovatel dálničních odpočívadel, společnost Tank & Rast tuto kritiku ale odmítl s tím, že dvaceticentový poplatek putuje na zvyšování kvality služeb.

Autohofy v Německu většinou nabízejí stejný servis jako dálniční odpočívadla, neleží však přímo u dálnice a řidiči k nim musí sjet mimo trasu, což je v konkurenčním soupeření znevýhodňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám