Hlavní obsah

Čtrnáctiletý autista má IQ vyšší než Einstein, brzy dokončí vysokou školu

Čtrnáctiletý Jacob Barnett z americké Indiany je autistou. Toto vrozené onemocnění u něj bylo diagnostikováno ve dvou letech. Dnes má však hoch IQ kolem 170 bodů, což je více, než měl mít Albert Einstein. Jacobovi to zkrátka myslí a brzy dokončí magisterské studium kvantové fyziky.

Foto: Profimedia.cz

Jacob Barnett ve 12 letech

Článek

Jako batoleti lékaři Jacobovi věštili, že se zřejmě nikdy nenaučí číst nebo mluvit a nebude si schopen zavázat tkaničky. Za to, čím je dnes, vděčí především své matce Kristine. Ta ho s láskou nechala být tím, kým je, nijak na něj netlačila a pomáhala mu studovat svět s otevřenýma očima, zatímco ignorovala všechny věci, jichž nebyl schopen.

Jacob trávil roky terapií a speciální výukou. Jenže tento systém nijak nerespektoval jeho potřeby a matka Kristine si brzy všimla, že když na terapii nedochází, dělá ohromné věci. Když na ni naopak chodí, je skleslý, uzavřený a nekomunikuje.

Už ve třech a půl letech byl Jacob nadšeným milovníkem kvantové fyziky a astronomie. Rozuměl všemu, co nedokázala pochopit většina dospělých. Také mu stačilo projít se neznámým městem a druhý den byl schopen namalovat plán města odpovídající mapě.

Kristine Barnettová se tudíž rozhodla chlapce vyučovat sama doma. Už v jedenácti letech díky ní mohl nastoupit na vysokou školu a dnes studuje fyziku částic na Indiana University v Indianapolisu.

Jacob pracuje na teorii relativity a řeší nejtěžší problémy z astrofyziky a teoretické fyziky. Pokud se mu prý podaří cokoli v tomto oboru rozluštit a objevit, může za to dostat Nobelovu cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám